Замъкът Гламорган

05.04.2010
Glamorgan Castle

Глaморган е едно от 13-те исторически графства на Уелс, като то е разположено в най-южната част на страната. Тук освен красивата природа има и едни дворцов шедьовър, който не е представител на средновековните крепости, които Уелс притежава в изобилие. Замъкът Глaморган (Glamorgan Castle) е построен в началото на 20 век.

Името на двореца е дадено от неговия строител и собственик - полковник Уилям Хенри Морган (William Henry Morgan), който започва строителството на Глaморган през 1904. Живописният дворец е завършен една година по-късно - през 1905 г. Полковник Морган е бил президент и главен собственик на компания Морган Инженерингова (The Morgan Engineering Company), която е основана от баща му, Томас Рийс Морган (Thomas Rees Morgan).

Полковник Морган е бил човек с необичайни и разнообразни таланти – бил е едновременно учен, занимаващ се с електричество, инженер, изобретател (той изобретява въздушния мостов кран, който прави възможно производството на стомана, да функционира на по-голяма тонажна основа), а едновременно с чисто техническите му таланти, той е и любител на литературата, изкуството и музика.

Замъкът Глaморган не е копие на никой друг дворец в Уелс или където и да било. Дизайнът му е оригинален, като е дело на архитекта Уилярд Хирш (Willard Hirsh). Полковник Морган е решил да издигне Глaморган най-вече като отбранителен форт, а всички удобства, украси, забавления и т.н. са вторични в състава на двореца. Голямото имение е изградено почти изцяло от мрамор и е продукт на един остър и гъвкав ум, който съчетава пищността на старите замъци с научните и практически постижение на съвременния живот.

Целият дворцов комплекс Глaморган се разпростира на площ от 50 акра, а крайната сума, изразходвана около строителството, обзавеждането на залите и стаите, както и озеленяването на парка към замъка, възлиза на 400 000 долара. В интериорно отношение Глaморган не робува само на един стил. В действителност вътрешният дизайн на замъка не напомня много на дворцова аристократична сграда.

Замъкът Гламорган

В Глaморган се преплитат италиански и френски ренесанс и някои японски стилове, които на пръв поглед са несъвместими. Ако надникнете в някоя от залите на двореца обаче, ще останете очаровани от хармонията в интериорните решения. Особено впечатляващи са красивият полилей, който виси в ротондата на Глaморган и от който има само два екземпляра в света. Няма как да не направи впечатление и сложната система от осветителни тела, които осветяват Глaморган както отвътре, така и отвън.

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати