Замъкът Consuegra

24.04.2010

Замъкът Consuegra (Consuegra Castle) се намира в село със същото име, което е разположено в провинция Толедо в Испания. Замъкът Consuegra и едноименното градче се намират само на 60 км от град Толедо. Тази част на испания е известна с многото си вятърни мелници, които прочутият Сервантес описва в култовия роман Дон Кихот.

Именно в Consuegra се намират най-много типични примери за тези вятърни мелници. Няколко от тях са разположени на няколко мили от градчето, като стоят живописно на хълмови възвишения. От тях се открива и приказна гледка към средновековният замък Consuegra.

Consuegra

Историята на крепостта Consuegra започва още по време на норманите, когато тогавашното укрепление е било арена на много сблъсъци между халифатите на Толедо и Кордоба. Някъде между 1085 г. и 1090 г. замъкът Consuegra попада в ръцете на християнския крал Алфонсо VI. Не е ясно дали той го е завладял или го е получил като част от зестрата си. Малко по-късно крепостта е завладяна отново от маврите, но през 1147 г. Алфонсо VII си връща собствеността на имота.

През 1183 г. Алфонсо VIII отстъпва замъка Consuegra на военния орден на рицарите хоспиталиери, които го превръщат в болница. Владетелят предотстъпва на ордена правото на ползване за десет години, в замяна на което рицарите трябва да засилят дефанзивната отбрана на крепостта. Хоспиталиерите толкова променили структурата на Consuegra, че от мавританската конструкция не остава и помен. По време на стопанисваните на рицарите, крепостта се превръща и в техен главен военен щаб.

Крепостта се състои от три големи соновни сгради с неправилна форма, които са защитени от крепостни стени и няколко овални кули. Вътрешността на крепостта Consuegra е сложен лабиринт от порти, пътеки, стълби и стаи, които са построени с главната да затруднят максимално навлизането в замъка от евентуални недоброжелатели.

Днес замъкът Consuegra е отворен за всеки, който желае да разгледа романтичните му руини. От върха, на който се издига средновековната крепост, се открива прекрасна гледка към околните земи. Панорамата на замъка Consuegra е добре позната като фон на вятърните мелници, които се изобразяват по множество картички и туристически материали за района.

4.7
Общо 3 гласували
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати