Замъкът Инверерей

15.01.2011
Inveraray

Замъкът Инверерей (Inveraray Castle) стои красиво на фона на планинско възвишение в Западна Шотландия. Този удивителен дворец вече близо 400 години е фамилно владение на фамилия Кембъл, а членовете на техния клан са наследствени херцози на Агрил. Днес замъкът Инверерей е една прекрасна дестинация за разходка, почивка и релакс сред красивата природа на Шотландия.

Уникалната архитектура на Инверерей е сполучливо съчетание на три архитектурни стила – по удивителен начин в дизайна на замъка са преплетени барок, паладин и готически стил. Сложната история на проектирането и строителството на двореца започва през 1720 г., когато сър Джон Ванбруг изготвя скиците на Инверерей. Сър Джон е също така е архитект и на Бленхайм Палас и Замъкът Хауърд (Howard Castle), построен за втория херцог на Агрил.

След смъртта на главния проектант на Инверерей, довършването на замъка е дело по-късно на архитектите Роджър Морис и Уилям Адам, който са имали пряк досег с началните строителни работи по двореца през 1746 г. Издигането му е поръчано от Арчибалд Кемпбъл – трети херцог на Агрил. Интериторът на Инверерей е завършен окончателно през 1771 г.

Красивата градина на замъка Инверерей се разпростира на площ от шестнадесет декара, от които около два декара са заети от тревни площи и цветни лехи. Останалата част от рамките на зелената зона са отделени за парковете и гори. Днес околностите на замъка Инверерей са предпочитано място за почивка през уикенда заради множеството възможности за спорт и релакс в рамките на двореца. Само някои части на Инверерей са отворени за обществени посещения, като на туристите тук се забранява да снимат с фотоапарат или камера.

Освен да се насладите на фасадата и интериора на Инверерей в рамките на комплекса, имате доста възможности за почивка и спорт на открито. Има опция да си наемете малка къщичка за желан от вас период от време. В пределите на замъка има отлични условия за лекоатлетични спортове, стрелба, както и за пешеходен туризъм. Наблизо се намира красивото езеро Лох Файн, което е подходящо за плаване, спортно гребане и гмуркане или лов на сьомга и пъстърва. Освен тези възможности за разтоварване има добра база за конна езда, както и голф игрище.

Около замъка Инверерей битуват няколко страховити легенди. Една от тях разказва, че дворецът се обитава от привидението на убитата арфистка на херцог Аргил, стопанин на имението. Една друга легенда пък разказва, че в небето над двореца понякога се явяват различни сцени от битката между французите и планинците.

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати