Замъкът Балинакерига

12.12.2010

Замъкът Балинакерига (Ballinacarriga Castle) е старинна крепостна постройка, разположена в западната част на ирландското графство Корк. Руините на Балинакерига са красиво разположени на хълм, който се намира по средата на пътя между Dunmanway и Ballineen, като замъкът е на около 8 километра от Данмънуей. От високия скалист хълм на двореца се открива прекрасна гледка към залива Балинакерига . В най-южната част се вижда поток, който тече от едноименното езеро, за да се влее в река Бендън.

Замъкът Балинакерига има интересно име, което в буквален превод звучи горе-долу като „замък на пастта на скалата”. Дворецът притежава особен чар благодарение на потокът, който преминава под живописен мост и под стените на самия Балинакерига . В дните на възход през изминалите векове този поток е служел за нуждите и напояването на крепостта.

Замъкът Балинакерига

Самият Балинакерига представлява една квадратна кула на шест нива. Построен е през 1585 г., или поне това е официалната дата, която съществува в историческите източници. Навярно обаче на това място е имало предходна крепост, датираща доста по-отдавна. Смята се, че Балинакерига е била фамилно владение на клана Макарти преди собствеността да премине в ръцете на Хърли. През 1654 г. родът на Хърли продава замъка на Крофтс.

Днес на най-горното ниво на Балинакерига са се запазили религиозни дърворезби, които карат специалистите да мислят, че освен като жилищно помещение, пространството се е използвало и като параклис. Някога в сутерена на Балинакерига е имало дървени тавани, а техните каменни поддръжки още могат да се видят.

През 1815 г. в рамките на крепостта е построен нов параклис и тогава последното ниво спира да се използва с религиозни цели. На втория етаж на замъка може да се види красива амбразура, представляваща жена с пет рози. Смята се, че тя всъщност е дървено превъплъщение на съпругата на Рандал Хърли – Катерин, а петте рози символизират техните пет деца.

4
Общо гласували: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати