Цитаделата Корте

27.04.2010
Corte Citadel

Цитаделата Корте (Corte Citadel) е едно от най-внушителни на пръв поглед места в Корсика. Застинала на върха на един висок хълм, в самото сърце на Корсика, Цитаделата Корте доминира над едноименното малко градче, разположено сред прекрасните планини и долини на тукашната природа. Оголената скала се издава над тукашната долина Тавигнано. Цитаделата Корте е беспорно най-голямата забележителност на това живописно разположено Корсиканско градче. Днес в този замък на скалата се помещава историческият музей на Корсика.

Цитаделата Корте се вижда от всяка точка на градчето, разположено на хълма. До нея водят виещи се нагоре стръмни пътечки. За удобство на посетителите е изградена специална наблюдателна платформа, от която в цялата си красота се открива не само панорама към Цитаделата Корте, но и към околните планини, сред които седи Корте.

Мощната конструкция на Цитаделата Корте се овенчава от три стабилни наблюдателни кули, които са ориентирани спрямо трите посоки на протичащите през района реки Тавигнано, Рестоника и реката Орта. Като единствено военно укрепление във вътрешните земи на Корсика, Корте е издигната на стратегически важно и определящо място, което осигурява кесен контрол на всички вътрешни райони на острова.

Историята на цяла Корсика е разказана сякаш в Цитаделата Корте. Тя е централно място на всички разтърсващи събития през вековете тук. През 18 век, след една разтърсваща война, Корсика става първата страна в света, която приема демократична конституция. През 1729 г. тук са образувани цели три въстания и въпреки намесата на Австрия, през 1735 година Корсика обявява своята независимост.

Днес Цитаделата Корте е едно прекрасно място за разтоварване и културни мероприятия. Катерейки се по стъпките, които следват стената на цитаделата може да стигнете до най-горната й точка, откъдето се открива спираща дъха гледка на градчето и на цялата красива местност. Смята се, че Цитаделата Корте е построена през 1419 година от вицекраля на Корсика Vincentello d'Istria, по инициатива на краля на Арагон.

Музеят по антропология, който се намира отвъд каменните стени на Корте е открит през 1997 година. Експозициите предлагат на посетителите едно прекрасно пътуване през историята, традициите и културата на Корсика, илюстрирани с разнообразни и интересни експонати. На втория етаж на музея в Корте има експозиция, посветена на индустриалното развитие на Корсика през втората половина на 19 век. Музеят се допълва от изложбена зала за временни експозиции, картинна библиотека и образователен посетителски център.

4.8
Общо 5 гласували
5 4
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати