Замъкът Дънробин

23.12.2010
Dunrobin

Замъкът Дънробин (Dunrobin Castle) е магически средновековен дворец с подчертано френско влияние в архитектурно отношение. Днес сегашният му собственик Лорд Стрейт Нейвър приветства сърдечно своите посетители, като им обещава топло посрещане и незабравими мигове в дома на предците му, които обитавали замъка от 700 години насам.

Замъкът Дънробин днес грее в цялото си великолепие и предлага на посетителтие си възможност да отседнат в луксозните автентични стаи и да се насладят на първокалсно обслужване и красиви гледки.

Замъкът Дънробин с неговите красиви паркове и градини се намира в Съдърленд, в Шотландските Хайлендс. Великолепното имение Дънробин е разположено на 50 мили северно от Инвърнес по шосе A9 и на около миля и половина северно от Голспий.

Историята на Дънробин започва през Средновековието. Около 1211 г. имението има статут на дом на Лордовете на Дуфъс. Графската титла на Съдърленд е създадена през 1211 година от големия син на фамилията Уилям, а през 1401 година замъкът Дънробин вече се споменава като резиденция на графовете.

Като цяло средновековното излъчване на замъка Дънробин е успяло да се запази, но сър Чарлз Бари, който е архитект на двореца Уестминстър в Лондон, превръща сградата през 1845 година в шедьовър на възрожденското архитектурно изкуство. В резултат на работата на Бари днес Дънробин е невероятна смесица между френски ренесансов стил и шотландския пищен маниер в архитектурата.

Замъкът Дънробин

Със своите размери и история Дънробин се счита за една от най-старите и красиви къщи в тази част на Шотландия. Цели 189 стаи има в двореца, което автоматично го прави най-големият замък в шотландските Хайлендс. Френското влияние в Дънробин може да се види не само в пирамидалния покрив над главния вход, но и в отличния стил на аранжиране на прекрасните градини. Паркът около замъка е официално завършен през 1850 г. и е вдъхновен от красотата на градините във френския Версай.

Към комплекса на Дънробин има удобен паркин, предлагащ 200 места за коли, а в сувенирния магазин към замъка гостите могат да изберат сред широк набор от подаръци и изделия на местните занаяти. Предлагат се шапки, шалове, чанти, тоалетни принадлежности, пощенски картички и т.н.

В Дънробин е отворена и т.нар. Чаена стая, в която може да опитате невероятни кулинарни изкушения. Може да си изберете между чаша от домашно приготвената супа или да си вземете от прясно направените сандвичи. Не пропускайте да опитате вкусната и топла здравословна храна, някоя от изкусителните домашни торти и сладкиши, както и различни видове вкусни сладоледи.

4.2
Общо 5 гласували
5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати