Замъкът Катц

01.05.2010
Замък Катц

Замъкът Катц (Katz Castle) се намира в близост до град Санкт Гоарсхаузен в Германия. Замъкът Катц доминира над околните райони и красивата долина на Рейн от своя зелен и красив хълм, от който се открива прекрасна гледка към течението на реката и целия околен район на германската провинция Рейнланд-Пфалц. В непосредствена близост до замъка Катц остава неговия контрапункт – замъка Маус, а на отсрещния бряг на Рейн се вижда и магнетичният дворец Рейнфелс (Rheinfels).

Името на замъка е широко популярно като Burg Katz, което означава Котешки замък. Оригиналното наименование след началото на строежа на замъка Катц е Нов замък Катценелнбоген. С течение на времето това дълго наименование се е свило до лаконичното, но напълно описателно Катц.

Средновековното укрепление на този хълм се появява през втората половина на 14 век. Основите на Катц са поставени някъде около около 1371 от граф Вилхелм II от Катценелнбоген. Дълго време тогавашното укрепление е използвано като бастион и военна база за защита на замъка Райнфелс. Двата замъка са образували силна единна система, която е представлявала бариера по Рейн и е събирала такси за преминаване по реката. По това време е бил широко разпространене уловът на сьомга по реката.

Мястото , където се издига Замъкът Катц е изключително добре подбрано, защото на практика укреплението е невъзможно да се превземе от реката. След откриването на огнестрелното оръжие е изникнала нуждата от укрепване на конструкцията на крепостта Маус. Векове наред двата замъка – Маус и Катц, са в противовес един срещу друг. В резултат на вота донжонът на замъка Катц е увеличен с близо 200 фута, което позволявало по-добра видимост към „братския” Райнфелс, разположен на около 2 мили от тук.

През Средновековието Замъкът Катц е официален дом на графовете Катценелбоген. До 1479 година обаче и последният от влиятелната фамилия умира. Преди това Катц се превръща в мястото, където графовете от Катценелнбоген за пръв път посаждат грозде от специален сорт, поставяйки начало на традиция относно производството на вино. Постройката на замъка Катц е бомбардирана през 1806 година, като е основно реконструирана между 1896 и 1898 година. Днес Замъкът Катц е частна собственост и не е отворен за обществени посещения.

4.3
Общо 4 гласували
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати