Замъкът Гизорс

12.02.2011
Gisors

Замъкът Гизорс (Chateau de Gisors) е една забележителна средновековна крепостна кула, около която се носят легенди за рицари и тамплиери. В действителност легендарният ореол около Гизорс се смесва с действителната историческа фактология, която разказва за велики дела, на които е бил арена дворецът. Замъкът Гизорс доминира над околния район от неголям хълм, който се намира покрай едноименния френски град, разположен в централната северна част на страната.

Замъкът Гизорс е масивно каменно укрепление, чиято история започва в края на 11 век. По това време Гизорс функционира като ключов крепост на херцозите на Нормандия през 11 и 12 век. Основната функция на укреплението е да защитава англо-норманските феодални територии от претенциите на френския крал. През 1196 година Замъкът Гизорс е превзет обаче от владетеля на Франция, след което изгубва значението си като важно погранично укрепление.

Основите на замъка Гизорс са положени през 1095 година, като тогава крепостта се е състояла от укрепление, която е заключено от вътрешен двор. Английският крал Хенри I, който в тези години е херцог на Нормандия добавя към конструкцията на замъка и осмоъгълната защитна стена. След 1161 година Гизорс е основно реконструиран, като значително е увеличена и подсилена зашитната стена. Паралелно с това всички стари дървени конструкции са заменени с каменни, като на всеки ъгъл на външната стена е издигната и по една наблюдателна кула.

В началото на 13 век, след завладяването на крепостта Гизорс от френските войски се появява второто укрепление, което има цилиндрична форма. То било известно като Затворническата кула и било издигнато към външната стена на замъка. По време на Стогодишната война Гизорс търпи нови укрепителни дейности. При археологически дейности в замъка Гизорс са открити останките на стар римски параклис. Той е разположен под самия замък, като в него са открити статуи на Исус Христос и апостолите. Освен това в това подземие на средновековния дворец са открити цели 40 сандъка, подредени в колони по 10.

Легендите обвързват замъка Гизорс с лонното място на ордена на Сион. Мистериозни истории за изчезването на параклиса на Света Катерина и всичко, свързано с обичаите и тайнствените церемонии на Ордена, правят Гизорс едно магнетично и загадъчно място за туристите. Днес Гизорс е обявен за паметник на културата от Френското министерство на културата.

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати