Замъкът Тараскон

31.01.2011
Замъкът Тараскон

Замъкът Тараскон (Tarascon Castle) представлява внушителна и масивна средновековна цитадела, разположен на брега на река Рона. Крепостта Тараскон се намира до едноименния град, който е част от южния френски департамен Bouches-du-Rhône département. Замъкът Тараскон се издига по левия, източен бряг на река Рона. Самият град е разположен на 23 километра в южна посока от Авиньон (Avignon) и на около 20 километра в посока север от Арл. От другата, срещуположна страна на реката се намира малкият френски град Beaucaire, който е част от департамен Gard на Франция.

В непосредствена близост до замъка Тараскон може да разгледате и обединената църква Света Марта, която е още един културно исторически паметник на района и града. Основите на мощната цитадела Тараскон са поставени през 1401 година от Луи II Анжу, след като всякакви реминисценции от предишното фортификационно укрепление на това място на брега на Рона били унищожени.

Окончателното строителство на замъка Тараскон преминава след това под управлението на сина на Луи II - Луи III, като цитаделата придобива краен, завършен вид едва при неговия наследник René I от Неапол. Годината била 1449. Именно затова замъкът Тараскон често е наричан още и „Шатото на крал Рене”.

Мястото, където е издигната цитаделата Тараскон е избрано със стратегическа важност. Основната функция на замъка била да защитава териториите на Прованса от евентуални атаки. Тараскон играе през тези векове важна роля като крепост по долното течение на река Рона, като тук преминават и някои главни тръговски артерии.

След 15-ти век районът става част от Франция и замъкът Тараскон вече не е от особено стратегическо значение. Въпреки това цитаделата все още с еизползва за военни цели, особено в периода на тогавашните т.нар Религиозни войни, като играе роля в протестантските претенции, идващи от изток. През 17 век крепостта Тараскон е превърната във военен затвор и остава да функционира като такъв, докато не става държавна собственост през 1932 година.

Днес в замъка Тараскон се влиза през реставриран мост, части от който са от оригиналния спускащ се мост на крепостта. Той преминава през вътрешен двор, разположен на по-ниско ниво, след което се стига до същинската част на Тараскон . В интериорно отношение замъкът Тараскон коренно контрастира с хладната си стерилна фасада. Залите и помещенията в цитаделата са богато орнаментирани и финно декорирани. Посетителите на Тараскон могат да разгледат днес една доста интересна експозиция на гоблени от 17 век.

4.5
Общо 4 гласували
5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати