Замъкът Систерон

31.01.2011

Замъкът Систерон (Sisteron Castle) е най-голямата историческа забележителност на едноименното курортно френско градче. Наричат Систерон „Вратата към Прованса”, защото е разположен точно на границата , която разделя южния от северния Прованс. Невероятно красивото френско селище е разположено в живописна долина с широки речни корита и стръмни отвесни скали и възвишения около тях.

Тези особености на ландшафта са причина Систерон да е популярно място сред любителите на алпинизма и скалното катерене, които редовно могат да се видят да упражняват своя любим спорт по скалните масиви. Систерон и неговия атрактивен замък са разположени на 135 километра от Марсилия и град Гренобъл, а от атрактивния курортен комплекс на Ница разстоянието до Систерон е около 180 километра.

Замъкът Систерон

През града преминава течението на река Дюран, а самият замък Систерон доминира величествено над самия град и котловината на реката. Систерон е разположен на място, което е еднакво близо, както до морето, така и до живописните Алпи. Местните обичат да казват, че Систерон е на границата между две държави, именно защото градът и неговия величествен средновековен замък са разположени между провинциите Прованс и Дюфине.

Земите около Систерон са били наслени от хилядолетия насам. Има археологически данни за обществата, обитавали тези днешни френски части от преди 4000 години. Самата крепост Систерон е наследник на предходно римско укрепление. За жалост от тази древна постройка днес не се е запазила нито една част.

Основите на замъка Систерон, такъв, какъвто го виждаме днес са положени през 13-тото столетие. Архитектурният план първо е начертан от Jehan Sarrazin, който бил военен инженер на Хенри IV, а в последствие чертежите са финализирани от Sebastien Vauban. Днес замъкът Систерон пази спомена за Наполеоновите походи на север около 1815 година.

В следващите векове крепостта на хълма в Систерон остава непокътната, докато бомбардировките през Втората световна война (1944 г.) не и нанасят пагубни щети. Замъкът Систерон е обявен за паметник на Културата от френското правителство. Във вътрешността му се помещава интересна експозиция, свързана с отглеждането на коне, конния спорт и т.н. Посетителите имат възможност да гледат и 20-минутен документален филм, свързан с цитаделата Систерон .

4.4
Общо 5 гласували
5 2
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати