Манастирът Юмбулаганг

09.06.2010

Манастирът Юмбулаганг (Yumbulakang Monastery) е първият дворец в Тибет, който днес е превърнат в манастир. Уникалната постройка на манастира Юмбулаганг носи със себе си близо 2000-годишна история и днес се счита за една от най-старите сгради на територията на Тибет.

Тази тибетска светиня е разположена живописно на върха на планината Jormo Zhaxi Ceri, която се извисява на източния бряг на река Yarlung. Блестящият комплекс на Юмбулаганг стои на около пет километра в южна посока от Tradrug County. Погледнат от далеко манастирът изглежда непристъпен със своята архитектура, напомняща крепост. Лхаса (Lhasa) е разположена на 129 километра в югоизточна посока.

Според тибетския диалект Юмбулаганг е Палатът на майката и сина. "Yumbu" в буквален превод означава женски елен или сърна, а това наименование идва от факта, че планинския връх Jormo Zhaxi Ceri много напомня това животно с формите си. Думата "Lagang" осначава буквално свещен дворец, в резултат на което е прието името на манастира Юмбулаганг да означава "Дворец на майката и сина".

Манастирът Юмбулаганг

Според една красива легенда преди хилядолетия от небесата по стълба се спуснал първият Tsanpo, който бил Божи син. 12 пастири, които пасяли своите животни в поляните Тцантанг (Tsantang Plains) го видели и го направили свой крал. Нарекли божия вестител Nyatri Tsanpo и решили да му построят двореца Юмбулаганг.

Това се случило някъде около втори век преди новата ера и Юмбулаганг се превръща в официалното седалище на първия тибетски цар. Доста по-късно дворецът става лятна резиденция на Сонгцан Гампо (Songtsen Gampo) и принцеса Уенченг (Wencheng). В 7-ми век Songtsan Gampo премества столицата в Лхаса и Юмбулаганг постепенно става будистка обител.

Петият Далай Лама го прави манастир на сектата Гелкупта (жълтите шапки). Манастирът Юмбулаганг е унищожен по време на Културната революция, след което търпи основна реконструкция през 1980-та година.

Във вътрешността на манастира Юмбулаганг има красиви стенописи, които разказват ранната история на Тибет. Приземният етаж на обителта е отредена в чест на тибетските царе.

Днес тук може да се види една голяма статуя на Буда, както и фигурата на владетеля Nyatri Tsanpo в лявата страна. В противоположна посока е разположена статуята на Songtsan Gampo. По всички стени могат да се видят статуи на ред тибетски владетели, мислители, министри, управници и т.н. На първия етаж на манастира Юмбулаганг е поставена една фигура на Avalokitesvara, както и на Sakyamun.

Смята се, че статуята на Avalokitesvara е толкова древна, колкото и тази в Двореца Потала (Potala Palace).

Най-високата точка на манастира Юмбулаганг е кулата, която днес е отворена за обществени посещения. Гледката от нея към долината е в действителност нещо невероятно. В миналото тази кула на Юмбулаганг е служела за спалня на редица тибетски принцеси.

4.8
Общо гласували: 6
5 5
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати