Метеора - Скалните манастири

01.05.2010
Метеора - Скалните манастири

Метеора е известна местност в Гърция, която е неповторима със своята група от атрактивни скални манастири (Meteora Monastery). Скалните манастири Метеора днес представляват комплекс от 7 действащи храма в централната част на страната. Метеора е едно удивително по своята същност място. Всички манастири са изградени върховете на труднодостъпни остри скали, напомнящи на игли. Средната надморска височина на храмовете е около 700 метра, като скалните им масиви се извисяват над Тесалийската равнина. От Скалните манастири Метеора гръцкият град Лариса е само на 70 км в западна посока. Манастирският комплекс е разположен на 5 километра от селището Калбака, което пък стои на 285 километра от Солун и на 326 километра от гръцката столица Атина.

Редящи се по северозападната част на плодородната Тесалийска равнина, Скалните манастири Метеора стоят точно в полите на планинския масив Пинд. Популярната реплика на Честър Бенингтън: те не приличат на нищо от тази планета“, е абсолютно оправдана. Днес за обществени посещения са отворени шест от общо седемте функциониращи храма. Невероятната красота на комплекса Метеора е оценена, както от съвременни кинорежисьори, така и от музиканти. Манастирът Света Троица е избран за естествен декор за филма „For Your Eyes Only“ от поредицата за Джеймс Бонд, а популярната група Linkin Park кръщава един от албумите си (втория) „Meteora“ , след като членовете на бандата остават поразени от величествената красота на това място. Днес Скалните манастири Метеора са част от списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Днес невероятният комплекс на Метеора буди възхищение и преклонение както пред туристи от цял свят, така и сред самите геолози, изследователи и историци. Внушителният каменен пейзаж на Скалните манастири често е наричан природен феномен, при който е интересно как монолитните каменни блокове са се появили на мястото на някогашна делта на древна река. Преди около 60 милиона години, по време на Терциера, днешната Тесалийска равнина е била дъно на обширно езеро, оградено с планини.

Meteora

Многобройни планински потоци са се вливали в езерото и са отлагали наносен материал по склоновете му. Водите на езерото са се оттекли към морето в резултат на мощен природен катаклизъм. След това благодарение на планинските потоци, които се леят по-меките седименти са се формирали скалните игли на Метеора. Действително, на пръв поглед монолитните скални формации са изградени от плътно споени обли речни камъни с всевъзможни размери.

Историята разказва как през 11 век скалните пещери на Метеора са заселени от християнски монаси отшелници. С течение на времето божиите служители започват изграждането на свои храмове, като постепенно се появяват постройките на манастирите по естествените скални укрепления . До тях се стигало по въжени мостове, подвижни стълби и стъпала, които били издълбани в камъка. В миналото Скалните манастири Метеора са били цели двадесет и четири, от които днес са се запазили едва седем.

Манастирът „Свето Преображение Господне“ или Големият Метеор (Метаморфосис Сотирос, Мегало Метеоро) е най-големият храм. Той е основан 1340 година от Свети Атанасий Метеорски. Днес в тази обител туристи се допускат през лятото — от 9:10 до 13:00 и от 15:20 до 18:00, без вторник, а зимно време - от 9:00 до 13:00 и от 15:00 до 18:00, без вторник и сряда. Обителта „Свети Николай Анапауса“ датира от първото десетилетие на 14-ти век. Днес в костницата на манастира се пазят черепите на починали монаси. Този храм от комплекса на Метеора е особено красив със своите фрески и рисунки на Теофан Критски Иконописец. Работи за обществени посещения само лятото.

Изглед на Метеора

Манастирът „Русану” е основан 1529 година върху руините на по-стара постройка. За негови основоположници се считат братята монаси Йосиф и Максим от Янина. Днес този манастир от Метеора е метох, като е отворен за туристи и лятото, и зимата. Храмът „Свети Стефан“ също функционира като метох. Той е основан 1192 година. Обителта „Света Троица“ съществува в Метеора от 1362 година. Днес посетители се допускат всеки ден през лятото, а през зимата е забранен достъпът в четвъртък. Следващият манастир е „Варлаам”, а той датира от 1517 година. Храмът „Ипапандис” е този, който е затворен за обществени посещения. Той е основан 1347 година.

Изходен пункт за посещение на Скалните манастири Метеора са селищата Каламбака и Кастраки. И двете разполагат с отлични условия и добра база за посрещане на хилядите туристи, идващи да разгледат Метеора. Има множество хотелчета, квартири под наем, както и места, където може да къмпингувате. Входната такса на Метеора е около две евро, като трябва да сте порядъчно облечени, за да бъдете допуснати до манастирите.

3.4
Общо гласували: 7
5 0
4 4
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати