Басарбовски манастир

19.05.2010
Басарбовски манастир

Басарбовският манастир е едно от най-святите места, които може да видите в България. Той е уникален най-вече с това, че е единственият все още действащ скален манастир на територията на страната. Изключително красив, с богато историческо минало Басарбовският манастир се намира само на 10 километра от най-голямия дунавски град – Русе.

Басарбовският манастир е разположен в землището на село Басарбово, като стои в скалите над долината на Русенски Лом. Векове наред Басарбовският манастир функционира заедно с близките и прочути скални манастири край село Иваново, разположени също по поречието на река Русенски Лом, както и скалните манастири край близкия средновековен град Червен.

Скалният манастир Св. Димитър Бесарбовски е обявен за археологически паметник на културата от местно значение през 1978 година. Неговото значение обаче далеч не е на локално ниво, а крие в себе си скъпи исторически данни, невероятна архитектура и културна стойност на все още валидно поклоническо място.

Към настоящия момент Басарбовският скален манастир е едно уникално място, което впечатлява с красотата си и добрата си поддръжка.

Веднага щом влезнете в приятно озеленения двор ще видите пътека, която отвежда до кладенеца, изкопан от преподобни Димитрий (Димитър Басарбовски). В самото подножие на скалите се изградени две стаи и пещерата трапезария, която е построени през 1956 година. Ако се изкачите по 48-те стъпала, ще стигнете до скална площадка. Особено впечатление тук прави една ниша, в която според преданието спял преподобни Димитрий.

Тук може да разгледате скалната църква, чиято гордост е дърворезбованият иконостас, за който се смята, че е изработен през 1941 година. До него може да се види голяма икона на покровителя на Басарбовския манастир. Изключително омиротворяваща, на нея Дмитрий е изобразен в цял ръст, а около него са изрисувани десет житийни сцени с надписи на румънски (на кирилица) и гръцки език.

Басарбовски манастир

Ако поемете по другото каменно стълбище, ще стигнете до естествена пещера, в която е положен гробът на монах Хрисант. В нея са били поставени костите на починалите братя на манастира. От доста години насам те са били погребани на манастирското гробище и в помещението на костницата е изложена музейна експозиция.

Басарбовският скален манастир води своето начало някъде през 13 век. По това време в територията на Втората българска държава се изграждат множество такива скални святи места, като през следващия 14 век настъпва техният разцвет. След падането на Втората българска държава под турско робство в края на 14 век Басарбовският манастир продължават да съществуват скромно с по трима-четирима монаси.

Първите запазени исторически данни за съществуването на Басарбовския манастир датират от 15 век, като са открити в турски документи за Никополския санджак. В документацията Басарбовският манастир е споменат като „манастир Бесараба”. Историята разказва за интересния живот на покровителя на обителта - преподобният Димитър Бесарбовски, който е наречен още Св. Димитър Нови. Свети Димитрий Басарбовски е роден през 1685 година в района на Басарбово. Водел изключително скромен живот на мирянин и бил известен с изключително хуманното си отношения към всяка жива твар. Дмитрий постъпил в Басарбовския манастир, където остава до края на дните си.

Понастоящем мощите на Св. Димитър Бесарбовски се намират в Патриаршеската църква „Св. Св. Константин и Елена”, разположена на хълма „Дялул Патриашией” в Букурещ. Те са пренесени там през 1774 година, по време на първата Руско-турска война. Покровителят на Басарбовския манастир е приет за такъв и на цялата румънска столица. Паметта му се чества на 27 октомври с изключителна тържественост както в Букурещ, така и в Бесарбово.

3.6
Общо гласували: 7
5 1
4 2
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Стоян Стоянов
Стоян Стоянов
18.06.2012 00:06
Басарбовският манастир е едно пошло и нечисто място. Ако имате време не го губете да посещавате този манастир. Особено ако имате гости от чужбина никога не ги водете там. Миналата събота, 16.06.2012 буквално бях рекетиран от местните свещеници да заплатя 24 лева за 6 човека англичани, които според тях са просто туристи. Българите са освободени от такса, защото са поклонници. С мен бяха и двама приятели от Украйна... те бяха освободени от такса (много мило) защото били православни. В този манастир има дискриминация между българи и чужденци и между православни и католици. Този манастир не носи европейския дух и равноправие. Имаше 100-на ученика пред които казах, че няма нищо по възмутително от българската православна църква. Местния свещеник ми пожела болести и да не стигна за там където съм тръгнал... ако това са божи служители аз съм явно извънземен. Не ходете там... това е черно място. Оставете румънците да му се радват... явно че това е техния покровител... не и на равноправните европейски граждани.
Има заповед на русенската митрополия за събиране на ДАРИТЕЛСКА ТАКСА, а не на ПОСЕТИТЕЛСКА... никъде в нея не се споменава заужденци, но въпреки това си платих... за да се спася от наглите свещеници, които ме заплашваха с полиция.
0
0