Манастирът Санта Мария да Виктория в Батала

18.12.2010
Манастирът Санта Мария да Виктория в Батала

Манастирът Санта Мария да Виктория (Mosteiro Santa Maria da Vitória) в Батала е един от най-добрите образци на португалската готическа архитектура. Построен през 1385/1388 година Батала днес е един от най-важните символи на португалската история. Той е разположен в едноименния португалски град, намиращ се в областта на Лейрия (Leiria).

Като важен и ценен културно-исторически паметник манастирът Батала (Batalha Monastery) е оценен през 1983 година, когато ЮНЕКО го включва в списъка си със световното наследство. Батала е разположен на 118 км от Лисабон и се намира не далеч от Фатима (Fatima) и Манастира Алкобака (Alcobaça).

Батала е Доминикански манастир и един от най-добрите и оригинални примери за късно готическа архитектура в Португалия, смесена със стила Manueline. Батала е удивително архитектурно творение и съчетание от множество покриви, кули, зъбери и колони.

Благодарение на красивата си архитектура, манастирът Батала днес е един от символте на национална гордост на страната. Обителта е основана след една голяма военна победа през 1385 година. Същата година крал Джон I (John I) обещава, че ако неговата армия победи кастилците във важната битка при Aljubarrota, той ще разпореди изграждането на един великолепен манастир, посветен на Дева Мария.

Така и става – царят успява да удържи напора на испанците и извоюва независимостта на Португалия и в знак на благодарност започва изграждането на манастира Батала. Обителта се гради през следващите два века и се превръща в невероятно съчетание от готически стил и мануелин.

Наред с всички други манастири в Португалия и Батала е разпусната през 1834 година. Туристическата обиколка на Батала трябва да започне с разглеждането на външната част, която впечатлява само с формата и размерите си. Възхитителни са фино издълбаните прозорци и зъбери, които създават впечатлението, че в камъка е орнаментирана дантела. На източната част може да се види грандиозна арка към параклиса, която е дело на Дуарте (D. Duarte).

Манастирът Санта Мария да Виктория в Батала

На западната страна на Батала е разположен главният вход, който е удивително красив портал обсипан с много сложно изработени скулптури, като тези на дванадесетте апостоли. В храма могат да се видят гробовете на основателя на манастира и неговата съпруга – Кралица Филипа (Queen Philippa of Lancaster). Самата църква в манастира Батала е толкова грандиозна и голяма, че прилича на катедрала. Интериорът също създава усещането, че се намирате в някои от важните европейски готически катедрали.

Зад гърба на църквата се стига до Кралския манастир (Royal Cloisters), построен по време на управлението на Джон I. Тук примерите за мраморни орнаментика в стил мануелин изобилстват. Арките с изглед към градината са построени по-късно. В галериите има врати, водещи към различните помещения на бившия манастир Батала. Една от тях е Главната зала (Chapter House), която впечатлява с размерите си – цели 9 метра дължина. Това помещение е чудесен пример за готически арки, при които огромният сводест таван няма централен поддръжка.

В източния край на манастира Батала се вижда богато украсени портал, който води до седем недовършени параклиси, построени, за да приютят гробниците на първите царе от династията Авис (Avis). Архитектурата на параклисите е уникална с орнаментите в стил мануелин. Едно от най-големите постижение на този стил е огромният портал от коралов камък, изработен от Матеус Фернандес (Mateus Fernandes).

3.8
Общо 4 гласували
5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати