Манастирът Алкобаса Алкобака

19.12.2010
Алкобаса

Манастирът Алкобаса (The Monastery of Alcobaca), носещ оригиналното име Санта Мария д’Алкобаса (Cistercian Monastery of Santa Maria d'Alcobaça) е един от великолепните примери за готическа цистерцианска архитектура в Португалия. Алкобаса е разположен в централната част на страната, северно от Лисабон. Основан през 12 век, в 1153 година от първия португалски крал Алфонсо I (Afonso Henriques), манастирът Алкобаса е невероятно красив, грандиозен и зопомнящ се културно-исторически паметник, който крие множество важни реликви, като най-главното е, че той самият е една от историческите гордости на португалците, наред с манастира Батала.

Първото нещо, което прави впечатление, когато човек види манстира Алкобаса е уникалната архитектура и фасада, решена в изчистен и подреден готически дизайн. Няма как да не забележите чистотата и старанието в изработката на детайлите по фасадата на обителта. Внушителните размери и майсторската изработка при издигането и украсяването на храма, превръщат Алкобаса в една от задължителните туристически дестинации в страната.

Църквата и изградения към нея манастир Алкобаса са сред първите готически сгради в Португалия. Наред с манастира Санта Круз в Коимбра, Алкобаса е и един от най-важните през епохата на Средновековието. През 1989 година обителта е включена в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО. Църквата Алкобаса и днес е най-голямата в Португалия.

През вековете манастирът Алкобаса оказва съществен принос за просветителската дейност и има огромно значение за формирането на португалската култура. През 1269 година Алкобаса е първото място, където започват да се дават обществени уроци, а по-късно служителите на обителта са тези, които систематизират историята на Португалия в дебели томове. И в момента библиотеката в Алкобаса е една от най-големите в страната.

Много португалски монарси са били погребани в манастира през 13-ти и 14-ти век, включително и Алфонсо II (Afonso II), Алфонсо III, както и техните кралици. Тук се намира и гробът на крал Педро I и неговата злополучна любовница, Инес де Кастро (Inês de Castro). Тази гробница днес е една от най-любопитните за посетителите места в Алкобаса.

Със своите 106 метра дължина църквата Алкобаса впечатлява както с размери, така и с уникалната си готическа украса. В съответствие със строгите цистерциански принципи украсата в храма е минимална, но забележителна. Страничните крила са толкова високи, колкото и централната част – 20 метра. Между тях има големи арки с поддръжка от масивни колони. В храма влиза много светлина благодарение на огромните прозорци.

Манастир Алкобаса

Сводестата галерия около манастирския двор е била изградена през късния 13 век по време на управлението на Крал Денис I (King Dinis I) от португалските архитекти Domingo Domingues и Master Diogo. Тук може да се види т.нар. Зала на фонатаните, където се намира красива чешма, построена в ранно възрожденски стил.

Изключително красиви са многото барокови статуи, изработени от самите монаси на Алкобаса. Посетителите имат възможност да разгледат и техните килии, както и помещенията, където са се писали книгите. Много от безценните ръкописи, излезли изпод перото на монасите на Алкобаса днес се съхраняват в библиотеката в Лисабон.

Трапезарията е друго интересно помещение в Алкобаса. В нея някога монасите са се събирали да се хранят. Докато тече обядът или вечерята, един монах задължително чете пасажи от Библията върху амвона. Амвонът се счита за една от най-хармоничните структури в манастира Алкобаса. Той е вграден в една от стените, а достъпът до него е посредством засводена галерия със стълбище.

5
Общо гласували: 4
5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати