Манастирът Гелати до Кутаиси

07.03.2013
Манастирът Гелати до Кутаиси

Манастир Гелати се намира до град Кутаиси (Kutaisi) в Грузия. Манастирът се намира на около пет километра разстояние от града, който е древен център на историческата грузинска провинция Имерети (Imereti). Името на манастира е свързано с главния храм на манастирския комплекс, който е посветен на Богородица.

Манастирският комплекс Гелати се състои от голяма катедрала, която е посветена на раждането на Богородица, на малък храм, който носи името на свети Георги, и на храм на свети Николай. Освен това има и каменна камбанария, която е разположена в близост до храма на Богородица.

Манастир Гелати е известен също така и с аязмо, което извира в близост до оградата на манастира. В близост до катедралата на Богородица могат да се видят руини от старинна академия.

Манастир Гелати е бил построен през 1106 година. Той е бил издигнат по желание на цар Давид Четвърти, известен още като Давид Строителя. В пределите на манастирския комплекс е била издигната Гелатската академия, където са били събрани известни учени от онова време.

Гелати до Кутаиси, Грузия

Академията на манастир Гелати става известна като втората Атина. Цар Давид дарил големи парцели земя на манастира и поискал манастирът Гелати да служи като гробница на грузинските царе. По този начин той искал да гарантира опазването на манастира. Според стара грузинска легенда свети Георги се явил на цар Давид и му посочил точното място, където трябвало да се построи храм в негова чест.

Освен земя цар Давид дарил на манастира ценна икона на Божията майка, която според легенди била нарисувана от самия евангелист Лука. Царят не успял да завърши манастира си и завещал на сина си да го завърши, за да бъде осъществен и проектът на царя за гробница на царското семейство. Самият цар Давид е погребан до южната порта на манастира.

По времето на цар Давид в близост до манастира е била построена лечебница. Правнучката на цар Давид – легендарната грузинска царица Тамара (Tamara) продължила делото на семейството и превърнала манастира в духовен център.

Манастир Гелати до Кутаиси

Тя дарила на манастира ценни бижута. Храмът на света Богородица е мястото, където според легендата се намира гробът на царица Тамара. В северната част на манастирския храм са погребани други грузински владетели.

Ценните фрески в манастир Гелати са направени през Средновековието. През шестнадесети век манастирът бил опустошен от турски нашественици. По това време били унищожени ценни фрески в манастира.

По време на владичеството на цар Баграт Трети манастирът бил възстановен до първоначалния си блясък. През седемнадесети век в двора на манастира бликнал разкошен фонтан, а сградите в манастирския комплекс били над десет. Имало и специална сграда, където живеела охраната на манастира.

През двадесетте години на двадесети век църковният инвентар на манастир Гелати станал част от фонда на етнографския музей на Кутаиси. За известно време манастирът става филиал на музея, а след това е върнат на Грузинската православна църква.

4.8
Общо 4 гласували
5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати