Кралски манастир Санта Мариа де Гуадалупе

15.03.2013
Кралски манастир Санта Мариа де Гуадалупе

Манастирът Санта Мария де Гуадалупе (Royal Monastery of Santa María de Guadalupe) се намира в автономна област Екстрамадура, Испания. Той е римокатолически храм, който заради уникалната си архитектура, както и заради изключителната роля, която е играл в историята на страната в продължение на 400 години, е обявен през 1993 г. от ЮНЕСКО за Световно наследство.

Историята на Кралския манастир Санта Мария де Гуаделупе започва през 13 в., когато до река Гуаделупе е открита статуя на Черноликата Дева. На мястото, където е намерена статуята, се изгражда малък параклис, който през 1340 г. по нареждане на крал Алфонсо 11, се превръща в огромен укрепен манастир.

С течение на времето и благодарение на многото вярващи, които посещавали манастира, около мястото постепенно се оформило селище, който днес знаем като Гуадалупе. Знаменитата статуя на Дева Мария става покровителка на града и придобива особена популярност след като католическите крале обявяват предаността си към нея при Реконквиста и след като Христофор Колумб открива Америка и дава името Гуаделупе на един от отровите.

Кралския манастир Санта Мариа де Гуадалупе

Манастирът Санта Мария де Гуаделупе, патрон на всички испанци и символ на испаноговорящите народи, се превръща в най-посещаваното място от пилигримите през периода 14 -16 в.

Църквата на манастира е с късно готическа фасада, която е усилена с високи бойни кули. Самият манастир със своите размери и разпределение напомня на неголям град. Входът му се намира от лявата страна на църквата.

Манастирът Санта Мария Гуадалупе предлага разходки с гид, който да ви разказва за древната история на неговото построяване и да ви обяснява кое помещение за какво служи. От мудехарския манастир обиколката преминава към главното помещение- параклиса Реликарио.

В него се съхраняват колекции, използвани по време на процесиите. Пълно е с книги с църковни песни, църковни одежди и картини. Някои от тях са на известният испански художник Франсиско де Сурбаран, датиращи от периода 1638-1647 г. На тях се виждат изобразени монаси на Йеронимитския орден и сцени от живота на Свети Жером.

Кралският манастир Санта Мариа де Гуадалупе

Обиколката на манастира завършва с показване на пищния параклис Камарин, в който се намира статуята на откритата дева Мария (Черноликата дева). Тъмната и мистериозна фигура е скрита под богато украсена мантия в червено и златисто, а на нарисуваните до нея картини можете да разберете как е протекъл живота й.

Интерес представлява гробниците от 15 в. в параклиса на Санта Каталина, както и скулптурата от слонова кост на Христос, за която се смята, че е дело на Микеланджело. Градините на кралския манастир са приведени по начина, по който са се намирали преди векове и днес са в същия автентичен геометричен вид, характерен за мавританското изкуство.

На 8 септмеври Черната Дева се сваля от олтара и се разхожда около църквата пред погледа на хиляди пилигрими, застанали на колене.

Днес това бижу на архитектурното наследство на Испания ни разкрива как са се изменяли религиозните стилове в елементите на храма в продължение на 400 години. Манастирът е подходяща туристическа дестинация не само за вярващите поклонници, но и за всички ценители на красивото и величественото.

3.5
Общо гласували: 6
5 1
4 1
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати