Манастирът в Санаин, Армения

26.04.2013
Санаин

Манастирът Санаин (Sanahin) се намира в едноименното арменско село. Манастирът Санаин е една от най-известните забележителности в района Лори. Той е бил построен през десети век, но към него са се добавяли допълнителни елементи през вековете. Манастирът Санаин е част от световното наследство на ЮНЕСКО (UNESCO).

Манастирът Санаин е имал огромно стопанство, което е помагало на монасите в него да преживяват. В манастира са живеели няколкостотин монаси, като най-високият им брой е достигал до над петстотин човека. Сред монасите са били много арменски свещеници, които са били в изгнание.

Училището, което било открито към манастира, бързо прераснало в академия. В тази академия се изучавали хуманитарни науки. В манастира Санаин монасите се занимавали усилено с преписване на ценни книги.

Манастирският комплекс Санаин се състои от няколко красиви сгради. В комплекса има църква и катедрала, а между храмовете се намира академията на манастира. Идеята на строителите е била да направи храмовете устойчиви на земетресения, като между тях се издигне помещението на академията. Това превърнало трите сгради в едно цяло, което известно време устояло на земетресения.

Манастир Санаин

Манастирският комплекс Санаин разполага и с голяма камбанария, а също така и с разкошен параклис и с библиотека, която е построена през единадесети век. Тази библиотека е била най-голямата в цяла Армения по време на средните векове.

Манастирът нееднократно е бил разрушаван от нападения на вражески войски, а също така и от земетресения. След това е бил възстановяван. В манастира Санаин се намира гробницата на арменските князе. Манастирският комплекс Санаин се намира в близост до каньона на река Дебед (Debed).

Точно до манастира, над река Дебед, се извисява красив мост, който е украсен с изображения на хищници. Манастирът Санаин се извисява на 1000 метра надморска височина.

Манастирският комплекс Санаин се простира на около 2 хектара площ. Основният храм на комплекса е Сурб Аствацацин, който е и най-старият храм на територията на манастира. Храмът е бил изографисан с красиви стенописи, но са оцелели само фрагменти от фреските. В средата на седемнадесети век храмът се е сдобил с красив купол.

Най-големият храм на територията на манастирския комплекс Санаин е катедралата Аменапркич (Amenaprkitch). Това е била катедралата на царство Лори. Храмът е украсен с фигури на царе, които държат в ръцете си макет на самия храм.

Камбанарията на манастира Санаин е различна от повечето средновековни камбанарии в Армения, които са били предимно дървени наблюдателници. За разлика от тях камбанарията на Санаин е на три етажа, и векове наред в нея е имало три камбани. Първият етаж на камбанарията е бил склад на манастира, а вторият етаж е бил зала за молитви. На третия етаж са се преписвали книги.

Църквата Сурб Арутюн (Surb Arutyun), която е част от манастирския комплекс, се намира извън пределите му. До манастира се извисява и църквата Сурб Карапет (Surb Karapet).

4.2
Общо гласували: 5
5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати