Кръстова гора

07.06.2013
Кръстова гора, Родопи

Кръстова гора представлява важна от религиозно значение поляна, известна и като Кръстов връх. Тя се намира в българската планина Родопи и се извисява на височина над 1540 метра. До мястото се стига, като се тръгне от град Асеновград по посока на град. Местността се намира в близост до село Борово и на около 60 километра от град Пловдив.

Поляната е получила името си заради формата си – тя прилича на кръст, който е с размери 300 на 500 метра. От всички страни тази прочута поляна е обградена от гъсти гори, в които преобладават предимно буковите дървета.

До поляната се намира „Света Троица” (St Trinity) - манастир, построен през седемнадесети век. В манастира туристите могат да разгледат петнадесетте му параклиса, както и красивата църква, която носи името на Света Троица. Туристи от страната и от различни кътчета на света пристигат в Кръстова гора, за да се излекуват или да изпитат силата на мястото и да се заредят със здраве и енергия.

Манастирът Света Троица е съществувал още през девети век и към него от всички краища на страната се устремявали вярващи. През петнадесети век обаче той бил унищожен от османските (osman) нашественици, били са унищожени и всички християнски реликви и са били прокудени обитателите му.

Преди това да се случи, в манастира са живеели около двеста монаси. Дори когато българите били под османско робство, те продължавали да посещават мястото, макар че този ритуал се смятал за християнски от нашествениците и поклонниците рискували живота си, като се запътвали към Кръстова гора.

Кръстова гора

За да се изпита силата на Кръстова гора, трябва да се преспи под звездите на поляната. Само тогава тя ще покаже лечебната си сила. Но за туристите има възможност и за преспиване в манастирската обител.

От векове Кръстова гора се смята за свещено място. Има много данни за хора, които са се излекували, след като са преспали една-единствена нощ на Кръстова гора. Това според местните се дължи на непозната сила, която се крие в хълма под поляната.

Щом болните легнат и преспят една нощ на Кръстова гора, това променя състоянието им. Затова много хора продължават да посещават мястото. В близост до поляната се намира малък извор, който според вярванията е с лековита вода. Хората, които посещават Кръстова гора, трябва да пият от лековитата вода, за да бъдат здрави.

През тридесетте години на двадесети век на поляната е издигнат голям метален кръст, след като ясновидец открива на цар Борис Трети лечебната мощ на поляната. През социализма поклоненията на поляната са забранени, цялата местност е превърната в правителствена резиденция.

След 1989 година желаещите да преспят на Кръстова гора вече могат да го правят необезпокоявани. В средата на септември се празнува Кръстовден (Krastovden) и на този празник се събира огромно количество хора, които преспиват на поляната. Смята се, че през тази нощ Бог слиза на тази поляна и мястото е с най-голяма сила точно тогава.

4.2
Общо гласували: 13
5 4
4 7
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати