Кападокия (Cappadocia)

21.12.2009
Кападокия

Кападокия е мястото, където днес могат да се видят едни от най-старите християнски църкви и манастири и скални килии. Това е обширна високопланинска област в централна Турция (Turkey), област Анатолия (Central Anatolia), което се намира в източната част на Мала Азия. Над огромното изолирано плато на тази древна историческа местност се извисява планината Ерджис, висока 3916 м над морското равнище, която е неактивен вулкан.

Името на тази поразяваща както с историческото си богатство, така и с неописуемата си природа земя, се превежда като „Земя на красивите коне“. Кападокия е раположена между древните страни Понт, Армения, Киликия, Галатия и Фригия в поречието на река Кизил-Ирмак. В древните векове Кападокия е била важна държава, като населението и е съставлявано от много народи през различните периоди. От 17 г. сл.Хр. е провинция в Римската империя. По-късно влиза в състава на Визанитийската империя, а след това на Турция.

Кападокия е един от най-големите центрове на ранното християнство. Още от античността тук се създават цели скални и подземни градове, а в християнската епоха тук е разцветът на монашеството. Стотици пещерни църкви и монастирски комплекси са изградени в този уникален природен феномен с невероятни геологически образувани.

Фантастичните природни образувания представляват декора, в който са инкарнирани скалните църкви и монастири. Заради изключително важните археологически и исторически паметници тук, Кападокия е включена като част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Меката скала в Кападокия, образувана от вулканичната пепел често е обагрена от различни цветове, вариращи между виолетово, розово, червено и жълто. Векове наред хората са копали в тази вулканична скала, като около 2000 г. пр. н. е. народът на хетите започва да гради тук подземния си град Деринкуйу. Той се простира на няколко подземни етажа и има доста сложна система за вентилация. Историческите предположения сочат, че тук навярно са живели 20 000 души.

Кападокия

Най-добре е да посетите Кападокия в периода между май и септември. До тук може да стигнете с кола или организиран автобусен превоз от град Кайсери, където има и летище. Доста вълнуващо преживяване е, ако решите да пренощувате в някои от пещерните хотели.

4.5
Общо 4 гласували
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати