Аладжа Манастир

03.01.2010
Аладжа Манастир

Аладжа манастир се намира само на няколко километра източно от Варна и е част от националния парк Златни Пясъци.

Аладжа манастир е най-известният скален манастир по Българското Черноморие.

Предполага се, че появата на Аладжа манастир е свързана с разпространението на християнството - известно е, че пещерата е основен символ в най-важните християнски тайнства - Рождеството и Възкресението.

Името на Аладжа манастир идва от турската дума за пъстър ( аладжа), може би заради ярките цветове на стенните рисунки, датиращи още от ранното Средновековие.

Данните за ранната история на Аладжа манастир са съвсем малко и несигурни, но се предполага, че примитивните монашески килии са били заселени още през ІV век.

Монашеските килии, общите помещения и параклисите са издълбани директно във варовиковите скали. Те са разположени на две нива в почти 40 м.варовикова скала и са свързани посредством външно стълбище. До долното ниво води удобна каменна стълба, а до горното - тясна скална пътека. На едното ниво са били разположени стаите на монасите, общите части и малка църква. Второто ниво на Аладжа манастир е било изцяло предназначено за параклиса.

Църквата на Аладжа манастир е била изписана е с религиозни сцени , и с дървен олтар. За съжаление, днес е запазена само малка част от тогавашните стенописи, повечето от които са в параклиса.

Аладжа манастир е обитаван до XVIII в. Турското робство е дало отражение и тук. Останало е само това, което не е могло да бъде разрушено.

Първите проучвания на Аладжа манастир са започнати в края на 19 в. от братя Шкорпил. През 1912 г. Аладжа манастир е обявен за народна старина, а през 1957 г. - за паметник на културата.

4.6
Общо 5 гласували
5 4
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати