Каньонът Бойнтън

13.04.2011

Град Седона (Sedona) в американския щат Аризона е навярно неповторимо по рода си в северноамериканския континент. Основан през 1902 година, Седона бързо се превръща в средище на мистици, които вярват, че около прочутите червени скали, обграждащи селището, витае особена земна енергия. Тя се концентрира в особени точки, наречени вихри, които имат лечебна сила.

Поддръжниците на тази мистична теория смятат Седона и величественият каньон Бойнтън (Boynton canyon), за място на няколко такива природни феномена, което им позволява да проникнат в лечебното царство на божествени усещания. Този начин е в състояние да зареди тялото и ума с енергия и да излекува както физически, така и психически. Така, че не е изненадващо, че в Седона има доста балнеолечебни комплекси и студия за йога, масажи, изкуство и култура.

Каньонът Бойнтън

Каньонът Бойнтън е разположен на около 12 км западно от Седона и е едно от най-красивите места, които можете да видите в района. Каньонът е толкова живописен, че дни наред човек може да се разхожда из него без да му омръзне. Т.нар. вихри в Бойнтън се считат за огромна електромагнитна сила, която пази баланса между мъжкото и женското начало.

Като оставим настрана мистичните теории и се концентрираме върху природните дадености, можем лесно да разберем, че популярният чар на Червените скали в Седона до голяма степен се дължи именно на каньона Бойнтън. Туристическият маршрут през каньона, който започва от автомобилния паркинг и продължава около 6 км, е любим на много хора. Повечето от посетителите на Бойнтън идват заради приказните гледки на естествени скални образувания.

В каньона Бойнтън все още има уникални следи от индианската култура. По неговите скални стени и до днес могат да се видят следи от пещерни жилища, обитавани преди векове. Интересни скални рисунки могат да се видят на мястото, известно като Ви-Бар-Ви Ранч. Тези скални пещери, служили като жилища на индианците от племето Yavapai, са на територията на националния парк Коконино (Coconino).

Туристическата пътека в Бойнтън превежда туристите през магнетичните и обвити в мистика червени скали на района в продължение на няколко километра. Тя пресича свещената планина Red Rock Secret Mountain , обвита от зеленина и дървета. Повечето посетители предприемат разходка едва до средата на маршрута, но истинската живописност на Бойнтън може да се види и усети, щом човек навлезе в дълбините на каньона.

Най-доброто време за посещение на Бойнтън е през пролетта и есента. Тук преходът е лесен, като пътеките са ясно очертани. Лятото понякога жегата е непоносима и човек трябва да си вземе повечко вода, ако реши да предприеме над 3-часовия маршрут. В каньона Бойнтън не са позволени нито автомобили, нито велосипеди.

Важно е да се знае, че паркирането и достъпа до каньона е възможно единствено чрез издаване на паспорт за Червените скали от Coconino National Forest. Те могат да бъдат закупени във всички посетителски центрове и в много от местните магазини, като еднодневният билет е 5 долара, седмичният – 15, а годишният струва 20 долара.

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати