Верде Вели

25.09.2011
Верде Вели

Долината Верде Вели (Verde Valley) заема централната част на американския щат Аризона. Това е едно от популярните места в САЩ за туризъм с неговата красива и разнообразна природа с безброй възможности за къмпингуване, пешеходен туризъм, риболов, колоездене и безброй други занимания на открито. През Верде Вали преминава едноименната река Верде (Verde River), а самата долина е оградена от живописните хълмове на планината Мингус (Mingus Mountain) и Моголон Рим (Mogollon Rim).

Коренните жители на района са индианците, а на техния език Yavapai Верде Вели е известен като Маткамбаха (Matkambaha). Една от границите на долината е с областта и града Седона и нейните магнетични червени скали, около които се вярва, че е концентрирана особена енергия способна да лекува човешката физика и психика. Недалече е и град Финикс, както и скалните пещери на замъка Монтезума (Montezuma Castle), намиращи се във варовиковите скали на северна централна Аризона.

Първите исторически сведения за долината Верде Вели идват от записките на Антонио де Еспейо (Antonio de Espejo), който пристига в тукашните земи през 1583 година. Малко повече информация на Верде Вали и два с златотърсаческата треска през 19 век, когато тук непрекъснато прииждат хора, за да търсят ценни метали. Днес природното и културно наследство е организирано от градовете, които са разположени в долината и в каньона на река Верде – Камп Верде (Camp Verde), Кларкдейл (Clarkdale), Корнвил (Cornville), Котънууд (Cottonwood), Джером (Jerome), Езерото Монтезума (Lake Montezuma) и Седона, Пейдж Спрингс.

Котънууд е малък американски град, разположен в полите на планината Мингус. В близост до него може да се види уникален за Америка исторически комплекс – Националният паметник Tuzigoot. Той представлява издълбани с кланите блокове жилища, които са служели за дом на индианците Синагуа (Sinagua) преди повече от 1 000 години. Разположени са само на няколко минути от Стария град на Котънууд и учудващо и до днес са запазени в отлично състояние.

Кларкдейл е малък провинциален град, който се отличава със спокойната си градска атмосфера. От тук човек може максимално да се наслади на Верде Вели, като вземе специалната железопътна линия (Verde Canyon Railroad), която преминава през красивите местности на Долината. Това е една от най-популярните туристически дейности във Верде Вели, като посетителите имат възможност да зърнат диви животни, девствена природа и какво ли още не. Най-доброто време за посещение през годината е през пролетта.

Седона, Аризона

Един от девизите на жителите на град Джером във Верде Вели е: „Всички сме тук, защото не сме някъде там! ” (We're all here, 'cause we're not all there! "). Джером се намира на около 8 км от Котънууд и е бивше миньорско градче, а до него хълмът Клеопатра е едно добро място за разходки сред природата. Град Пейдж Спрингс е сгушен между Ред Рок (Red Rock) на Седона и Котънууд. Тук богатството от стари и високи дървета с дебели стъбла е огромно. Езерото Pond Hatchery е уникална ценност, защото в него живеят редки видове риба. В района на този град във Верде Вели преминава река Оак (Oak Creek), покрай която са се образували около 100 извора.

Повечето от местните във Верде Вели намират спасение от летните жеги в северно разположения град Корнвил и неговите околности. Той се намира на брега на река Оак, където наред с парка Виндмил (Windmill Park) е едно обикнато място за пикници и почивка. Не трябва да се прорпуска произведението на изкуството, наречено Eliphante, което е плод на 20-годишния труд на художниците Michael Kahn and Leda Livant.

Това уникално място във Верде Вели е украсено с невероятни картини, мозайки и дори с вграден пиано. С течение на времето вътрешността му е запълнена от скулптури, намерени предмети на изкуство, картини, различни водни черупки, музикални инструменти и какво ли още не. Най-новата инсталация тук е наречена Pipe Dreams и п редставлява подземни галерии, изградени от мрежа от тунели и пещери с живопис.

На 90 минути северно то Финикс във Верде Вели е разположено градчето Камп Верде. Още преди 10 000 години река Верде е била тази, която привлича хората на това място. До голяма степен това става непроменено и до днес. Ежегодно във Камп Верде се провеждат различни интересни фестивали, сред които този на царевицата. От тук лесно може да се достигне и до скалните убежища Монтезума, разположени във варовиковите скали високо над Бийвър Крийк (Beaver Creek).

На около 15 км от тези индиански жилища се намира и Montezuma Well, което е уникално място с неговите ендемични животински видове, които не могат да се видят никъде другаде на планетата, а единствено в тази част на Верде Вели. Интересни са още скалите Синагуан (Sinaguan cliff dwellings), Руините Поебло (pueblo ruins), както и един 1000-годишен канал, който и до днес се използва за напояване то жителите на Верде Вели.

3.5
Общо 2 гласували
5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати