Национален парк Биг Бенд

05.04.2011
Национален Парк Биг Бенд

Национален парк Биг Бенд (Big Bend National Park) е американска защитена територия, разположена в югозападната част на Тексас по границата с Мексико. Биг Бенд Национален парк е един от най-отдалечените паркове в САЩ, като най-близките летища са търговски Midland, Del Rio, Сан Анджело, Ел Пасо. Биг Бенд е наречен на името на голямата извивка на река Рио Гранде (Rio Grande) в отдалечената югозападна част на Тексас.

Самата Рио Гранде, известна и като Рио Браво (Río Bravo) оформя за пвече от 1 600 км естествена граница между Мексико и САЩ, а площта на Национален парк Биг Бенд заема около 393 км по тази разделна линия. Биг Бенд е разположен на около 110 км южно от тексаския град Маратон (Marathon).

Парк в Биг Бенд

Природният комплекс на Биг Бенд се счита за една от най-ценните и живописни местности по Рио Гранде и един от общо двата резервата по течението й. Той е от важно национално значение, защото представлява най-голямата защитена територия на пустинята Чихуахуа (Chihuahuan Desert). Паркът Биг Бенд се разпростира на площ около 3242 кв.км, като някои райони излизат от рамките му като важни места за палеонтологични и геоложки важни пунктове.

Богатството от открити фосили тук е огромно - археолозите са открити артефакти, които са датирани на над 9 000 години, както и на исторически сгради. В Национален парк Биг Бенд посетителите имат възможност да се запознаят с живота на хората през 19 век. Територията до средата на дълбоката долина на реката попада в границите на САЩ, а на юг от нея вече е под юрисдикцията на Мексико.

Най-старата геология в рамките на Национален парк Биг Бенд е на около 300 милиона години. В рамките на защитената територия има няколко малки селца и туристически центрове. Доказателства за най-ранното обитание на парка идва от 10 500 г. пр.н.е., когато тук са живели индианците от племената Чисос (Chisos), Мескалерос (Mescaleros) и Команчи (Comanche).

По новата история на жителите на Биг Бенд е свързана с английски, ирландски, испански, мексикански заселници и техните селскостопански ферми. През 18 и 19 век по тукашните територии има доста ферми за отглеждане на овце, кози и едър рогат добитък. В края на 19-ти и началото на 20 век откриването на ценни минерални ресурси е причина за изграждането в района на много мини.

Парк Биг Бенд в САЩ

Едва през 1930 година хората обръщат внимание на факта, че настоящият Национален парк Биг Бенд e земята на уникален контраст и красота, който трябва да се съхрани за поколенията. 3 години по-късно са направени стъпки за защитата на местността, която от този момент е кръстена Биг Бенд.

Макар и с доста трудни климатични и релефни условия, Национален парк Биг Бенд е място на живот на редица растителни и животински видове. Тук се срещат повече от 1 200 вида растения, включително 60 различни вида кактуси, повече от 600 животински видове, както и около 3 600 вида насекоми.

Всички те обитават разнообразният природен пейзаж на сухата, гореща пустиня до прохладната планина в плодородната долина реката. В Биг Бенд могат да се видят пуми, зайци, кенгуру плъхове, мексикански черни мечки, койоти, орли и много други птици.

Поради факта, че е един от най-отдалечените от всички американски щати паркове, Биг Бенд е и един от най-слабо посещаваните. За последните няколко години едва около 300 000-350 000 туристи са преминали през границите на парка. В защитената местност има добре очертани маршрути, като един от най-популярните е Маруфо Вега (Marufo Vega), следващ живописна котловина по пътя към и от Рио Гранде.

Самата река е достъпна за лични лодки, но за да плавате по нея се изисква разрешение. Национален парк Биг Бенд е добре познат на орнитолозите, които имат отлични условия за наблюдение на над 450 вида птици. Сред най-забележителните места в Биг Бенд са каньонът Света Елена (Santa Elena canyon) и планините Чисос (Chisos Mountains).

4.3
Общо 3 гласували
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати