Национален парк Йоркшир Дейлс

25.09.2011
Национален парк Йоркшир Дейлс

Национален парк Йоркшир Дейлс (Yorkshire Dales) е една от най-живописните, спокойни и хармонични природни местности в Северна Англия. Разпростиращ се в двете области - Йоркшир Дейлс и Херогейт (Harrogate area) в земите на Северен и Западен Йоркшир, както и Къмбрия (Cumbria), Йоркшир Дейлс съчетава по уникален начин природно многообразие и богато културно наследство. Създаден през 1954 година Национален парк Йоркшир Дейлс е един от общо петнадесетте национални парка за територията на Великобритания.

В рамките на Националния парк Йоркшир Дейлс могат да се видят старинните селца, очарователната Езерната област, много уникални кътчета създадени както от самата природа, така и от човек. Херогейт е малко английско градче, разположено съвсем близо до парка. Днес то се счита за отлично място за релакс, шопинг, популярно с архитектурните си забележителности и минералните си извори. Йоркшир Дейлс се намира на 80.5 км на североизток от Манчестър, Лийдс (Leeds), в южна посока остава град Брадфорд (Bradford), на запад се намира Кендъл (Kendal), а на изток – Дарлингтън (Darlington).

Национален парк Йоркшир Дейлс се разпростира на общо 1 769 кв. км площ. Тази защитена територия представя невероятни гледки от тучни ливади, покрити с цветя, билки и зелена трева, заоблени хълмове, каменни образувания, широколистни гори и безброй водопади. В западната част на Национален парк Йоркшир Дейлс, сред планинските хълмове, известни тук като Howgill Fells, се намира и красивият водопад Котли Спаут. Изграден от няколко отделни пада, Котли Спаут достига височина от около 200 метра и се счита за най-високият водопад в Англия. Друг красив природен феномен в Йоркшир Дейлс е водопадът Катриг Форс (Catrigg Force).

Всяка година Йоркшир Дейлс и Херогейт посрещат над тринадесет милиона посетители, привлечени от невероятната природна красота и културно наследство и разбира се от спокойствието и разнообразието от дейности на открито, които могат да се практикуват тук. Сред културните забележителности на Йоркшир Дейлс са много исторически постройки и замъци като Скиптън (Skipton), Ричмонд (Richmond), Мидълхем (Middleham) и Knaresborough. В района на Йоркшир Дейлс се намира и средновековния замък Болтън (Bolton Castle). Много са и парковете и градините, които човек може да посети тази защитена местност.

Парк Йоркшир Дейлс в Северна Англия

Характерна за Национален парк Хоркшир Дейлс е гледката на тучни пасища, по която пасат крави и овце, прорязани от неравни каменни стени. Земеделието и животновъдството и до днес е много важно за района. Около 20 000 души живеят и работят в Йоркшир Дейлс, който годишно приема около 8 000 000 посетители.

Едни от най-практикуваните дейности в парка са пешеходният туризъм и колоезденето. Популярните маршрути са Пенин Уей (Pennine Way), Дейлс Уей (Dales Way), пътя Бряг до Бряг (Coast to Coast Path) и най-новия маршрут – Пенин Брейдълуей (Pennine Bridleway).

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати