Каньонът Санта Елена

02.05.2011

Каньонът Санта Елена е една от най-популярните природни забележителности на Национален парк Биг Бенд (Big Bend National Park). Неговите отвесни стени се издигат близо една до друга около слабото течение на река Рио Гранде, която разделя територията на Мексико от тази на САЩ. Каньонът Санта Елена се е образувал в югозападната част на окръг Брюстър (Brewster) и е най-големият в рамките на парка.

Каньонът Санта Елена разделя варовиковите плата на Меса де Ангуила (Mesa de Anguila) от северната страна на реката на щата Текса от Сиера Понс (Sierra Ponce) на юг, от страната на Мексико. Дължината на каньона е около 7 мили, а неговият вход се намира на около 7 мили в посока югоизток от селището Лахитас (Lajitas).

Каньонът Санта Елена

Устието на каньона Санта Елена е разположено на шест мили северозападно от Кастолон (Castolon) в югоизточния край на Меса де Ангуила. Кастолон е единственото място в Биг Бенд, което носи историческа наситеност. Има стари военни и фермерски постройки, но за повечето хора си остава мястото, където спират за храна и вода преди да се отправят към каньона Санта Елена.

Изследователите стъпват в района на Санта Елена през 17 и 18 век. Огромните неравни стени около Рио Гранде достигат височина до 1 500 фута и са в действителност величествена гледка. Усещането се допълва от това, че са разположени много близо една до друга.

Когато човек слезе в подножието на каньона Санта Елена чува единствено ехото на птици и хора. Река Рио Гранде на някои места през определено време от годината е доста плитка и не е никакъв проблем да се премине през нея, в изследване на любопитните кътчета от каньона.

От посетителския център на Национален парк Биг Бенд Света Елена е разположена на около 30 мили, следвайки Ross Maxwell Scenic Drive. Има точен маршрут, който започва след края на пътя и който трябва да се следва, за да се достигне до основата на каньона.

Рафтингът е една от популярните дейности по Рио Гранде. Преди това се преминава през малкият басейн Terlingua Creek, след което постепенно следва спускане. Целият маршрут трае около 2 часа.

5
Общо гласували: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати