Каньон де Шели

14.02.2012

Каньонът де Шели (Canyon de Chelly) се намира в североизточната част на Аризона (Arizona) и е със статут на национален монумент. Той е разположен в пределите на резервата на индианците навахо. Тук са се запазили много руини от индианците анасази (anasаzi), известни и като пуебло (pueblo), както и на индианците навахо (Navajo), които по-късно са се заселили в тези земи.

Каньон де Шели в Аризона

Достъпът на туристи в каньона де Шели е ограничен и посетителите имат право да го посетят единствено и само ако са придружавани от екскурзовод, който като практика е от племето навахо. Единственото изключение от това правило за туристи е туристическото трасе, известно като руините на Белия дом (White House Ruin Trail).

Монументът каньон де Шели се разпростира на над триста квадратни километра и включва и каньоните дел Муерто (del Muerto) и Монумент. Всички тези каньони са били издълбани от потоците в пределите на планините Чъска (Chuska mountains). Наименованието на каньона де Шели идва от испанското заимстване на думи от езика на индианците навахо, което може да се преведе като „в скалата”.

Много от туристите се наслаждават на гледката на каньона от ръба. Така могат да се видят древни руини и геологични структури. Няма такса за влизане в каньона, въпреки че много екскурзоводи изискват такава от туристите.

Каньон де Шели

За да се създадат невероятно красивите стени на каньона де Шели, са били необходими милиони години и огромно количество вода, за да се появи пъстроцветната красота. В продължение на хиляди години каньонът е обитаван от най-различни животински и растителни видове, които са се възползвали от обилния воден ресурс на това място.

Древните индианци пуебло смятали, че каньоните са перфектното място, където могат да садят растенията си и да отглеждат децата си. Първите заселници, които обитавали това място, построили землянки, които покрили, за да се пазят от дъжд, но след време построили по-солидни къщи, за да могат спокойно да отглеждат потомството си. Още повече, че много хора пристигали на това място, привлечени от водата и възможността да намерят плодородна земя и спокойно кътче, където да отгледат децата си.

Много от домовете са били построявани с големи прозорци, за да могат хората да се възползват от предимствата на слънчевата светлина. До средата на четиринадесети век индианците пуебло обитавали това място, а след това го напуснали, за да търсят по-добри земи, където да отглеждат растения и добитък.

В пределите на монумента каньон де Шели обитават четиридесет семейства от нацията на навахите.

3.7
Общо 6 гласували
5 1
4 2
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати