Циркус на Седемте рилски езера

11.10.2011
Циркус на Седемте Рилски Езера

Едно от най-красивите и съответно най-посещаваните туристически забележителности на България са Седемте рилски езера. Те се разполагат в циркус стъпаловидно. Намират се в северозападната част на планината Рила. Циркусът на Седемте Рилски езера започва от северния склон на връх Дамка.

Циркус се нарича вдлъбнатина със специфична форма сред високи планински склонове. Седемте рилски езера са се образували преди около един милион години при последното заледяване – тогава при топенето на ледниците водата се е събрала във вдлъбнатините на оформилия се сред склоновете циркус. Такова явление се е осъществило само в Рила и в Пирин.

Гмуркането и риболовът са забранени в Седемте рилски езера. Тук се срещат много животински и растителни видове, които не могат да се видят на друго място в страната и са защитени видове, тъй като са вписани в Червената книга на България.

Водите на Седемте рилски езера се оттичат от едно към друго и така дават началото на река Джерман. Между отделните езера има малки поточета, които са връзката между тях. Рилските езера са ледникови езера, те са разположени на надморска височина между 2095 и 2535 метра.

Според приетата официално номерация на езерата те са подредени по следния начин – първо е езерото Сълзата, след него е езерото Окото, след него се нарежда Бъбрека, Трилистника, Рибното езеро и Долното езеро. Езерата носят имена, които съответстват на външния им вид. Така например езерото Сълзата има форма на сълза и водите му са кристално чисти – то се намира на 2535 метра надморска височина . То е покрито почти през цялата година с лед и сняг. То е било известно с името Баш гьол.

Езерото Бъбрека има типичната форма на бъбрек. То е с много стръмни брегове. Разположено е на 2282 метра надморска височина. До езерото Бъбрека всяка година се събират дъновисти от Бялото братство, които танцуват ритуалния танц, наречен паневритмия, облечени в бели дрехи. Между 22 март и 22 септември Рилските езера са място, където постоянно се събират членове на Бялото братство. Преди години езерото е било известно с името Кара гьол.

Езерото Трилистника е наречено така заради специфичната си форма. То е било известно като Средния гьол. Намира се на 2216 метра надморска височина.

Най-голямото езеро от Седемте рилски езера е Близнака, което преди години се е наричало Чифте гьол. То е на 2243 метра надморска височина. Езерото Окото прилича на око, което гледа към небето. То е най-дълбокото езеро циркусно езеро в страната с дълбочина тридесет и седем метра и половина. Езерото Окото се е наричало преди години Чанак гьол. То се намира на 2440 метра надморска височина.

Рибното езеро е най-плиткото от седемте езера. То се намира на 2184 метра надморска височина. А най-ниското е Долното езеро – там се събира водата от всички седем езера, за да даде начало на река Джерман. То се намира на 2095 метра надморска височина.

До Седемте рилски езера се намират две хижи – хижа Седемте езера и хижа Рилски езера. Хижата Седемте езера, която се намира близо до Рибното езеро, е отворена по всяко време на годината. Любителите на планинските преходи стигат до Седемте рилски езера по маршрут през Рилския манастир. Може да се стигне и по туристически пътеки през Сапарева баня.

Също така се стига и през Самоков, хижа Вада и ]хижа Рилски езера]. Преходът от хижа Рилски езера до самите седем рилски езера трае около три часа. Седемте рилски езера замръзват към края на октомври и водите им се размразяват едва през юни. Ледената покривка на езерата може да достигне цели два метра.

4.8
Общо гласували: 4
5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати