Национален парк Брекън Бийкънс

27.11.2011
Национален парк Брекън Бийкънс

Национален парк Брекън Бийкънс (Brecon Beacons) се намира в планинската верига Брекън Бийкънс в Южен Уелс (Wales). Националният парк Брекън Бийкънс е създаден през 1957 година и един от трите уелски парка. Паркът се простира на петстотин и деветнадесет квадратни мили и обхващаща няколко основни региона. Това са Блек Маунтин (Black Mountain), Форест Фоур (Fforest Fawr) и Брекън Бийкънс.

Голяма част от Националния парк Брекън Бийкънс представлява голи поляни, където пасат уелските планински понита и уелските породи овце. Тук-таме има разпръснати горски насаждения и пасища в долините. Националният парк Брекън Бийкънс е известен с водопада Хенрид (Henrhyd), който се спуска от двадесет и седем метра височина. В парка има много пещери. Центърът на планината Брекън Бийкънс е открит през 1966 година с цел подпомагане на туристите, които да могат да се насладят на разходката си из планината пълноценно и да разгледат възможно най-много интересни места в парка.

Туристите в парка могат да се насладят на колоездене конна езда, както и ветроходство, уиндсърфинг, гребане и риболов, скално катерене, делтапланеризъм, къмпинг и пещерно изследване.

Сред предпочитаните маршрути е Бийкънс Уей (Beacons Way), който е с дължина от сто и шестдесет километра. Той започва от подножието на Изгирид Фоур (Ysgyryd Fawr) и свършва в Карматъншир (Carmarthenshire). Поради своята отдалеченост паркът се използва за военно обучение. Специалните въздушни сили редовно провеждат тренировките си тук. В парка се провеждат обучения на пехотните сили на британската армия.

В Брекън Бийкънс могат да се видят най-старите, странни и оригинални сгради в Обединеното Кралство. Сред тях е наклонената кула на църквата Свети Мартин (St Martin). Тя може да се сравни единствено с наклонената кула в Пиза (Pisa). Това е най-наклонената кула на църква в цяла Англия.

Много малко места в Англия могат да предложат такава красива гледка, каквато може да се види в Националния парк Брекън Бийкънс. На запад има две красиви езера, изпълнени с много легенди още от средните векове. Районът Форест Фоур е място, където дивата природа кара човек да се чувства част от нея и времето тече сякаш по-бавно.

Парк Брекън Бийкънс в Уелс

На юг се намира така наречената Страна на Водопадите, където текат четири реки по планинските склонове и образуват великолепни каскади и водопади.

В парка се намира красивата долина Уск (Usk), която представлява наистина красива гледка. До нея са Черните планини, които създават магическа атмосфера и се свързва с древни магически ритуали.

В парка се намира замъкът Карег Кенен (Carreg Cennen), който се издига върху варовикова скала над яркозелена долина. Смята се, че това е най-романтичният замък в цял Уелс. Замъкът Динас (Dinas) е в северния край на Черните планини и се извисява на височина 1400 стъпки. Той е най-високият замък в Англия и в цял Уелс.

През парка минава тунелът Торпантау (Torpantau), който е най-дългият железопътен тунел в Англия. Тук се намира и водният резервоар Груин Фоур (Grwyne Fawr), който е най-високият резервоар в Англия и в Уелс. Езерото Монмоаунтшир (Monmouthshire) е най-дългото езеро в Англия – то е дълго почти 20 мили.

Най-високият праисторически долмен в Уелс е Рибният камък, който се намира върху Глен Уск (Glan Usk). Той е висок 18 стъпки. Най-големият пещерен комплекс в цяла Европа е Дан ир Огоф (Dan yr Ogof). Тунелът Пулду (Pwlldu) е най-дългият тунел в света, изкопан с помощта на коне. Най-голямото езеро в Южен Уелс се намира в парка – това е езерото Лангорс (Llangorse). В парка се намира и най-старият хан в Уелс – Скирид Ин (Skirrid Inn).

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати