Национален парк Бромо Тенгер Семеру

09.01.2012
Национален парк Бромо Тенгер Семеру

Национален парк Бромо Тенгер Семеру (Bromo Tengger Semeru) покрива площ от осемстотин квадратни километра в центъра на източна Ява. Всеки, който обича вулканите, трябва да посети парка. Тук се намира бълващият дим вулкан Маунт Семеру (Mount Semeru), който се издига на 3676 метра надморска височина.

В парка се намира и впечатляващата калдера Тенгер, която е най-голямата в цяла Ява. В калдерата се издигат вулканичните конуси Баток (Batok) и Бромо (Bromo), като Бромо е все още активен. Температурата на въздуха до Бромо достига до пет градуса. В парка има прекрасни езера.

Паркът е защитена местност от двадесетте години на двадесети век. Това е невероятно място, с уникално пясъчно море, разположено на 2000 метра надморска височина. В калдерата освен Баток и Бромо се намират и планините Ватанган (Watangan), която се издига на 2661 метра, Курси (Mt Kursi), която се издига на 2581 метра, и Видадарен (Widadaren), която е издигната на 2650 метра надморска височина.

Паркът Бромо Тенгер Семеру справедливо е наричан Перлата на източна Ява. В парка се простират невероятно красиви изумрудени хълмове с почти отвесни скронове, които са изрязани от плантации, където местните хора отглеждат насажденията си. Терасите са необходими, тъй като няма достатъчно хоризонтална повърхност в хълмистата местност.

Вулканът Бромо на остров Ява

Приличащият на лунен, пейзажът на калдерата, образувана преди милиони години, както и кратерът на Бромо превръщат посещението на парка в наистина незабравимо преживяване. Местните жители се гордеят с родословието си, което далече назад във вековете възлиза към имперски корени. Местните жители изповядват уникална смесица от индуизъм и местни обичаи.

От селцето Чеморо Лаванг (Cemoro Lawang), което се намира на края на долината, туристите могат да се издигнат до площадка за наблюдение и да посрещнат един от най-красивите изгреви в живота си. Налага се туристите да станат в четири часа сутринта, за да се насладят на гледката, но си струва – видът на полето, залято от черни потоци лава и на трите връха, които потъват в пухкавата пелена на утринната мъгла, се врязват завинаги в паметта. Гледката се променя постоянно и е превъзходна възможност за изява на майсторите на снимките.

Входът към вулканите струва символична сума и се осъществява пеша или на кон. В ранния следобед няма струпване на туристи около кратера Бромо, който е широк шестстотин метра. Към кратера водят двеста и петдесет бетонови стъпала. До подножието на Бромо се намира древен храм, който е най-често сниманата постройка в района. Веднъж в годината вярващи от целия остров се събират за пищния религиозен празник Кесада (Kesada), за да направят жертвоприношения за боговете за късмет и благоденствие.

Желаещите да усетят атмосферата на местността могат да се разходят по коридорите от лава и да се почувстват като изследователи на Луната. Туристите трябва да са наясно, че нощем в парка Бромо Тенгер Семеру става доста студено, затова задължително в багажа им трябва да има топли дрехи, а също и фенерче за преходите по тъмно.

Лунните пейзажи, образувани от вулкани, не са голяма рядкост за Индонезия, но в парка Бромо Тенгер Семеру сякаш е събрана цялата красота на острова. Според местните туристите правят голяма грешка, когато не се разхождат пеша из парка, а ползват джипове за тази цел.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати