Национален парк Крюгер

03.01.2012
Лъвче в Национален парк Крюгер

Национален парк Крюгер (Kruger) е един от най-големите резервати за диви животни в Африка. Паркът се простира на площ от над 19 000 квадратни километра. Той се намира близо до границата с Мозамбик. Национален парк Крюгер е създаден като резерват през 1898 година.

От 1926 година резерватът е обявен за национален парк. Той е разделен на три части – северна, централна – която е известна като мястото с най-висока концентрация на диви животни в целия свят, и южна. Растенията тук са характерни за саваната. Сред животните се открояват едрите видове, характерни за югоизточна Африка – слон, хипопотам, бял носорог, жираф, седемнадесет вида антилопи, лъвове, леопарди, крокодили и над четиристотин вида птици живеят на територията на парка.

Национален парк Крюгер е ненадминат по концентрация на диви животни и точно в него се правят най-модерните разработки за опазване на дивата природа. В парка пристигат милиони посетители от целия свят, за да видят отблизо дивите животни. Някои посетители сравняват парка с истински рай, тъй като животните се разхождат необезпокоявани на воля и всеки турист може да се наслади на чудесата на дивата природа.

На територията на парка няма много дървета, тъй като теренът не предполага изобилие от растителни видове. Но сред дърветата, които растат на територията на парка Крюгер, има много видове, които се използват от дълбока древност от африканските народи за лечение на различни видове болести.

Някои видове акация служат за храна на много животински видове на територията на парка – листата са любими на жирафите и слоновете, както и на импалите, цветовете на акацията се харесват на някои видове маймуни, а някои видове хищници прекарват доста време в клоните на дървото, за да дебнат плячката си.

Национален парк Крюгер

Национален парк Крюгер е известен с екотуризма си. За туристите в парка са оборудвани по най-съвременен начин специални лагери, където те да могат да се настанят по време на престоя си в парка Крюгер. Различните лагери са разположени на места, характерни за определени видове животни или птици, за да могат туристите да виждат отблизо обитателите на парка.

Лагерите са двадесет и пет на брой и предлагат интересни атракции за туристите. В парка има сикаморови дървета, известни с красивата си дървесина, които привличат много животински видове и птици.

Край някои от лагерите могат да се видят диви кучета, които се отличават с опашките си с бял връх. В Национален парк Крюгер има много видове влечуги и различни разновидности насекоми. Близо до парка се намира крепостта Туламела (Tulamela), която е построена от камък през късната ера на Железния век.

Неотдавна са били премахнати някои от огражденията на парка, което дало възможност животни от елитни частни паркове да се смесят с животните от националния парк.

Туристите, които възнамеряват да се отдадат на самостоятелни екскурзии из парка, трябва внимателно да планират всичко, тъй като разстоянията са доста големи. Вратите на лагерите в парка се затварят с настъпването на тъмнината и се отварят едва след изгрев слънце.

Туристите трябва да знаят, че скоростта на шофиране е ограничена до петдесет километра в час. Това е предизвикано от факта, че всяка година префучаващи коли премазват стотици диви животни и птици.

През лятото е препоръчително разходките из парка да се правят възможно най-рано сутринта, докато е все още хладно. След това се препоръчва връщане в лагера за обяд и следваща екскурзия се планира едва след три часа следобяд.

През нощта частните посетители на Национален парк Крюгер нямат право да шофират извън територията на лагерите. На туристите се препоръчва да носят храна и вода, когато се разхождат из парка. В парка могат да се видят лъвски прайдове и да се наблюдава начина, по който тези величествени хищници живеят и ловуват. Сред плячката на лъвовете понякога е и жирафът, който е най-голямата антилопа в африканската савана със своите пет метра височина.

3.8
Общо 14 гласували
5 4
4 5
3 3
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати