Парк Ривърсайд

05.09.2013
Парк Ривърсайд, Манхатън

Парк Ривърсайд се намира в Манхатън, Ню Йорк и има славата на един от най-красивите паркове в САЩ. Парк Ривърсайд се намира на река Хъдсън. Парк Ривърсайд е любимо място за разходки на местните жители, както и на туристите, които пристигат тук, за да видят прочутата забележителност на Ню Йорк.

Първоначално парк Ривърсайд е бил разположен върху площ от 191 акра. Идеята да се превърне пространството покрай река Хъдсън в красив парк е била прокарана за пръв през 1865 година. През 1872 година започнало изграждането на парка Ривърсайд. Той бил създаден по проект на Фредерик Олмстед (Frederick Olmsted).

След него се включили много други проектанти, които обаче се придържали към неговата гледна точка относно визията на парк Ривърсайд. Първоначалният вид на парк Ривърсайд бил окончателно завършен през 1910 година.

Паркът претърпял промени през тридесетте години на миналия век, когато бил одобрен проектът на Робърт Моузес за подобряване на визията на парка, както и за разширяването му. Този проект струвал около сто милиона долара и за времето си бил един от най-смелите инвестиции, но бил напълно оправдан, тъй като паркът бил преустроен блестящо. През тридесетте години паркът изобщо не изглеждал добре, но след преустрояването му, се превърнал в един от най-модерните и красиви паркове в света.

През осемдесетте години на миналия век парк Ривърсайд претърпял допълнително развитие. По това време Доналъд Тръмп станал собственик на солиден парцел земя на юг от парка Ривърсайд. След като обсъдил инвестицията си с представители на граждански общности, се стигнало до увеличаването на парка Ривърсайд откъм южната му страна. По този начин паркът се превърнал в още по-желано за разходки място, в което вече имало специално отделено място и за велосипедисти.

В парк Ривърсайд има много забележителности от историческо и културно значение, които могат да се видят от туристите, както и от местните ценители на националната история на САЩ. Сред интересните забележителности са монументът на Елинор Рузвелт, както и гробницата на генерал Грант. Гробницата, която е изработена от гранит и мрамор, е създадена от архитекта Джон Дънкан, който се вдъхновил за проектирането ѝ от античен мавзолей в Халикарнас, създаден през четвърти век преди новата ера.

Парк Ривърсайд

Друга интересна забележителност, която може да се види в парк Ривърсайд, е статуята на Жана Д’арк (Joan of Arc). Тя е била създадена през 1915 година от скулпторката Анна Хънингтън (Anna Huntington), която изобразила великата френска героиня на кон. Статуята имала такъв невероятен успех, че нейни реплики били поставени във Франция, Канада и на различни места в САЩ.

През деветдесетте години на миналия век в парк Ривърсайд били построени площадки за баскетбол и волейбол, тенис кортове и футболни игрища. Така освен в място за разходки паркът Ривърсайд се превърнал и в място за активен спорт.

4.5
Общо гласували: 4
5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати