Археологическия парк Килмартин

28.01.2013
Археологическият парк Килмартин

Археологическият парк Килмартин (Kilmartin) се намира в близост до село Килмартин в западната част на Шотландия (Scotland). Той е известен още като Килмартин глен (Kilmartin Glen). На територията на парка – в радиус от около шест мили, се намира голямо количество праисторически паметници. Техният брой надхвърля осемстотин.

В археологическия парк Килмартин могат да се видят артефакти от бронзовата ера, както и от неолита. Археологическият парк се намира между Лохгифийд (Lochgilphead) и Оубън (Oban). Над сто от монументите на територията на парка са от праисторическо време. Сред артефактите в парка са интересни камъни, които са изправени като паметници, има и надгробни плочи, а също така и различни скали, които са украсени.

Една от важните забележителности на парка е крепостта Дънад (Dunadd), от която са останали само руини. В селото Килмартин се намира къщата-музей на древната култура. Археологическият парк Килмартин е от голямо значение за археологическите проучвания на историята на Шотландия.

Целта на археологическия парк е опазване на историческото наследство на Шотландия, което дава възможност на археолозите да разберат много детайли от живота на праисторическите хора и на хората, които са живели по времето на бронзовата ера.

В къщата музей на парка Килмартин се съхранява голямо количество артефакти, които запознават посетителите с начина на живот на древните обитатели на тези земи. В къщата музей посетителите могат да научат много от представянето, наречено „Долината на духовете”, което по интересен начин показва историята на местността и битуващите легенди, свързани с нея.

Замъкът Кърнасери

Шотландците много се гордеят с археологическия парк Килмартин, който е от голямо значение за националната им история. Районът редовно се посещава не само от чуждестранни туристи, но и от жители на страната, които искат да се докоснат до част от собствената си история.

Посетителите на парка се насочват от екскурзоводи къде се намират определени исторически паметници и с какво е свързан всеки един от тях. Редовно се организират посещения в парка, предназначени за деца, на които по интересен и забавен начин се преподнасят фактите, свързани с монументите в Килмартин Глен.

Археологическия парк Килмартин е уникален и с това, че в него постоянно се откриват нови и нови артефакти благодарение на постоянните проучвания на местността. От 1997 година в парка Килмартин се провеждат редица изследователски работи с помощта на доброволци.

Парк Килмартин

Археологически разкопки са изследвали района на Килмартин още от средата на деветнадесети век. Много от артефактите, открити в района, са били изпращани в други музеи, преди да бъде създадена къщата музей на територията на парка. Някои от артефактите дори се намират в Британския музей.

Част от тези археологически съкровища са изложени в къщата музей в Килмартин, след като са били взети назаем от другите музеи, за да блеснат в естественото си местоположение. Сред интересните артефакти в къщата музей са останки от праисторически хора, открити на територията на парка.

В къщата музей има и някои предмети, които са реплика на оригиналните, за да могат да се видят в цялостния им вид. Такъв е случаят с древни стрели, от които са били открити само върховете, но с помощта на реставратори те са били възстановени до първоначалния си вид, за да може посетителите да добият представа за истинската им същност. Сред колекцията от реплики са също така различни видове каменни брадви, различни видове инструменти, лъкове и дори бижута и музикални инструменти.

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати