Национален парк Норд Каскейдс

05.02.2013
Национален парк Норд Каскейдс

Национален парк Норд Каскейдс (North Cascades) се намира на територията на щата Вашингтон (Washington) и е известен с красивите си върхове. В парка Норд Каскейдс има над триста глетчера. През последните няколко десетилетия някои от глетчерите са започнали да се топят, а други са изчезнали напълно заради затоплянето. Паркът Норд Каскейдс е най-големият от парковете, които влизат в комплекса Норд Каскейдс.

Най-големият глетчер на територията на парка Норд Каскейдс е глетчерът Бостън (Boston), който се намира на северния склон на едноименния връх. Размерът на глетчера Бостън е над седем квадратни километра. Има и други големи глетчери на територията на парка, чийто размер надхвърля два квадратни километра. Сред тях са глетчерът Инспирейшън (Inspiration), който се намира на връх Елдорадо (Eldorado), както и глетчерът Макалистър (McAllister), който е на същия връх.

Паркът Норд Каскейдс е любим на катерачите, тъй като има доста върхове, които са предизвикателство за любителите на катеренето. Някои от маршрутите в парка са били използвани преди векове от местното население. Катерачите обичат да изкачват връх Елдорадо, както и връх Триумф (Triumph). Някои от върховете в парка са с височина около три хиляди метра, което е истинско щастие за катерачи, които пристигат тук от цял свят, за да предизвикат природата.

Езерото Диабло в Национален парк Норд Каскейдс

Една от любимите дестинации на любителите на планините е така нареченото Скрито езеро. За да се стигне до него, трябва да се върви почти цял ден. Гледката обаче си заслужава, защото езерото е много красиво и е скрито между високи върхове. Езерото Ан (Ann) също е много красиво, заобиколено с полегати планински склонове, обрасли с гъста зелена растителност.

Паркът Норд Каскейдс, който се простира на територия от над 504 акра, опазва великолепни пейзажи, многобройни представители на дивата природа, както и сгради и монументи от историческо и културно значение. В парка има разкошни поляни, тайнствени пещери, красиви реки и езера и много планински върхове.

Парк Норд Каскейдс

В парка Норд Каскейдс, чиято цел е да опазва планинската верига Норд Каскейдс, пейзажите са много различни – има както по-сухи места, така и тропически гори. На територията на парка растат над 1500 различни видове растения.

В парка Норд Каскейдс живеят различни видове животни. Тук може да се срещнат вълци, койоти, тъмноопашати елени, кози, лосове, катерици и мечки гризли. Срещат се черни мечки, диви котки и рисове.

В парка Норд Каскейдс има над 70 вида бозайници и над 20 вида рептилии. На територията на парка се срещат много птици – повече от 200 вида. Сред тях са арлекиновата (Harlequin) патица, плешивият орел, петнистата сова, различни видове колибри. Река Скагит (Skagit ) е любимо място на ятата плешиви орли. В реките и езерата на парка живеят над 20 вида риби.

В река Скагит е пълно с различни видове сьомгови риби. Всяка есен реката направо кипи от сьомга, които плуват, за да хвърлят своя хайвер. Точно това привлича орлите към реката.

В парка Норд Каскейдс има и доста прилепи – над десет вида.

4
Общо гласували: 6
5 3
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати