Национален парк Торес дел Пайне

22.03.2013
Парк Торес дел Пайне

Националният парк Торес дел Пайне (Torres del Paine) се намира в Чили (Chile). В превод името на националния парк означава сините кули. Националният парк Торес дел Пайне е уникален с това, че на територията му могат да се видят глетчери, величествени планини и красиви езера.

Най-впечатляващата част от парка Торес дел Пайне е Кордийера дел Пайне (Cordillera del Paine). Паркът представлява част от защитените горски зони и се простира върху площ от над 242 хектара.

Туристи от цял свят пристигат, за да разгледат уникалната природа на парка. Върховете на планините в националния парк Торес дел Пайне се издигат на височина над 3000 метра и са част от веригата Черо Пайне (Cerro Paine).

Национален парк Торес дел Пайне

На територията на парка има няколко глетчера, които са част от леденото поле на южна Патагония. Сред най-впечатляващите глетчери са Тиндал (Tyndall), Гейки (Geikie), Пинго (Pingo ) и Грей.

Най-голямата река на територията на парка се нарича Пайне, а сред красивите езера са Сармиенто, Пехое и Грей. За пръв път посетители от чужбина са посетили територията, която след време се е превърнала в парк, през 1880 година – тогава европейски туристи и изследователи са пристигнали в района. Европейците наричали величествените върхове, известни сред местните като сините кули, иглите на Клеопатра.

Местността е превърната в национален парк едва през 1959 година. По това време паркът е бил известен като паркът Лаго Грей. Сегашното си име паркът е получил през 1970 година. Тогава националният парк е бил доста по-скромен на размери, но през 1977 година се е разширил, тъй като правителството на Чили получило дарение от 12 000 хектара от Гуидо Монзино.

Торес дел Пайне

Паркът става обект на новинарски емисии през 1985 година, когато изгарят над сто квадратни километра от територията му след пожар, запален от японски турист. Паркът Торес дел Пайне е известен с това, че над него валят дъждове през по-голямата част от годината, като през април и март валежите са най-обилни.

В периода от юли до октомври дъждовете са по-редки. Но дори валежите не успели да спасят парка от втория голям пожар в историята му. През 2005 година над 150 квадратни километра от парка били унищожени след пожар, възникнал след инцидент с чешки посетител. Заради инцидента чешкото правителство дарило за възстановяването на щетите един милион долара.

В парка Торес дел Пайне има много видове растения, като най-красивите от тях са различни видове орхидеи. В парка има доста видове животни, птици и насекоми. Най-разпространено е гуанакото (guanaco), което е вид лама. В парка се срещат доста пуми и лисици.

В парка Торес дел Пайне могат да се видят черногръд орел, андийски кондор, различни видове ястреби, рогат бухал, и птицата каракара. Туристите често снимат красивите птици като фламинго, лебеди, магелански кълвач и магеланска гъска. Освен че са привлечени от възможността да наблюдават различни видове птици, туристите пристигат в парка и за да се катерят по високите му планини.

3.6
Общо 5 гласували
5 1
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати