Национален парк Лос Гласиарес

20.03.2013
Лос Гласиарес

Националният парк Лос Гласиарес (Los Glaciares) се намира в аржентинската част на Патагония (Patagonia). Той се простира на територия от над 4450 квадратни километра. Паркът Лос Гласиарес се намира в провинция Санта Круз (Santa Cruz). Националният парк Лос Гласиарес е бил създаден през 1937 година. Той е известен като вторият по-големина парк в цялата страна.

Името си паркът Лос Гласиарес дължи на гигантските глетчери, които са почти петдесет на брой. За разлика от други места по света, където глетчерите се намират на височина над 2000 метра, глетчерите в парка Лос Гласиарес са на височина около 1500 метра.

Територията на парка Лос Гласиарес е покрита с много лед – над тридесет процента от площта му. В северната част на парка се намира връх Черо Торе (Cerro Torre), който е любим на катерачи от цял свят. В тази част се издига и връх Фиц Рой (Fitz Roy).

Национален Парк Лос Гласиарес

В западната част на парка Лос Гласиарес се намират глетчери с имената Упсала (Upsala), Перито Морено (Perito Moreno) и Спегацини (Spegazzini). Глетчерите привличат голям брой туристи от цял свят в тази част на парка. От по-високите части на парка може да се види Тихия океан. В парка Лос Гласиарес има много различни видове животни, някои от които са рептилии. В парка има много видове гущери, срещат се доста зайци и лисици, а също така и диви котки и пуми. В парка се среща и животното гуаканако, което е вид лама, както и доста скунксове.

В парка има и много видове птици – смята се, че общият им брой е над хиляда. Сред тях са андийският (andean) кондор, птицата каракара (caracara), различни видове орли и патици.

Парк Лос Гласиарес

В парка Лос Гласиарес тече река Санта Круз (Santa Cruz), която влива реките си в някои от езерата на територията му. През парка Лос Гласиарес минават още две големи реки – това са Десеадо (Deseado ) и Чубут (Chubut). На територията на парка има много видове риби. В езерата на парка живеят езерни и дъгови пъстърви. Те се срещат в езерото Аргентино (Argentino), което е дълго над 150 километра, и в езерото Виедма (Viedma). В долината Вале Маскарейо (Valle Mascarello) живеят над десет хиляди диви коня.

Туристите стигат до парка Лос Гласиарес, като тръгнат от селището Ел Калафате (El Calafate). Туристите не пропускат да посетят красивите езера в парка, сред които са езерото Рока (Roca) и езерото Лаго дел Десиерто (Lago del Desierto). Езерото Аргентино е изключително красиво заради факта, че в него се вливат водите на три глетчера.

На територията на парка се намира и част от патагонското ледено поле. Туристите, които искат да наблюдават активността на глетчерите, могат да го направят на територията на парка Лос Гласиарес.

Един от най-известните глетчери на територията на парка е глетчерът Мерено (Mereno), от който се отчупват гигантски ледени късове и образуват естествен язовир – езерото Рико (Rico).

Благодарение на изобилието от водоизточници в парка има много растителни видове. Те служат за дом и храна на различни животински видове. Един от най-интересните представители на фауната на парка Лос Гласиарес е черношийният лебед, както и огромния брой фламинго.

4.5
Общо 2 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати