Национален парк Аораки-връх Кук

04.10.2013
Национален парк Аораки /връх Кук

Национален парк Аораки/връх Кук (Аoraki/Сook) се намира в Нова Зеландия. Паркът носи името Аораки, което на езика на местните маори е името на древен герой. Заради това, че връх Кук, който е висок 3754 метра и е най-високият връх в цялата страна, се намира на територията на парка, той е известен и като национален парк връх Кук.

Върхът носи името на капитан Кук, който преименувал част от местностите в района през 1770 година. Паркът се намира на територията на Алпите.

Най-близкият град, който се намира в близост до националния парк Аораки/връх Кук, е град Туизъл. В местността, където днес се намира паркът, някои от парцелите са били обявени за защитени местности още в края на деветнадесети век. Паркът е станал национален през 1953 година.

В националния парк Аораки/връх Кук често могат да паднат лавини, затова туристите, които идват в района, както и любителите на изкачвания на върхове, са предупреждавани да внимават за свличания на снежни маси. Лавините са най-често срещани през пролетта и зимата.

Планинската верига, която се намира в националния парк, се смята от геолозите за сравнително млада – тя е на по-малко от десет милиона години. Затова планините продължават да се издигат с около пет милиметра на година.

На територията на парка се намира и селцето Аораки, известно още и като село връх Кук. Паркът Аораки се простира на територия от над 700 квадратни километра, като четиридесет процента от площта му са глетчери. Един от най-известните глетчери в парка е глетчерът Тасман.

Национален парк Аораки i връх Кук

Почти всички високи върхове, които се намират в страната, се издигат на територията на националния парк Аораки. Сред тези високи върхове са връх Хикс, връх Тасман, връх Ели де Бомони връх Сефтън. На територията на парка има 19 високи върхове.

На територията на националния парк Аораки/връх Кук живеят много видове животни и птици, защото на места има изобилие от растения. В района на парка се срещат над четиристотин вида различни растения. Сред тях са различни видове борове и диви череши.

На територията на парка има доста гъсти гори, но те растат на височина до 1300 метра. В района на връх Кук се срещат предимно различни видове лишеи. В парка може да се види планинска лилия, разкошни екземпляри от красивото цвете ранункулус и красиви планински маргаритки.

На територията на парка живеят над 30 вида птици. Сред тях е алпийският папагал, известен като киа, срещат се гугутки и врабчета. В парка Аораки се срещат много видове великолепни водни кончета и над 200 вида пеперуди.

Паркът Аораки привлича много любители на катеренето от цял свят. На територията му не се допускат туристи с кучета. На територията на парка има възможности за къмпингуване, както и много места, където любителите на риболова да се насладят на любимото си занимание.

В парка пристигат и много скиори. За тях са предвидени преспивания в хижи - те са над 15 броя, пръснати на различни места из парка. Националният парк Аораки предлага и възможности за планинско колоездене.

4.5
Общо гласували: 4
5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати