Национален парк Дартмур

03.04.2013
Национален Парк Дартмур

Национален парк Дартмур (Dartmoor National Park)се намира в Девън, Югозападна Англия. Това е вторият по големина английски национален резерват, известен най-вече с намиращата се в него резиденция "Гидлей Парк". Девън се намира на 354 км. югозападно от Лондон.

Национален парк Дартмур е разположен на девствен блатист терен, вдъхновил със своята уникална, макар и леко зловеща природа, много световноизвестни писатели, сред които и Артър Конан Дойл.

Около 30 % от площта му са голи блата и мочурища, останалите му части са обрасли с гори. Могат да се обходят множество плоски хълмове с буйна растителност и пасища, на които могат да бъдат забелязани играещи си понита (от породата Дартмурски понита).

Дартмур

Земите на национален парк Дартмур са били обитавани още през бронзовата епоха. Интерес за неговите посетители представляват старинните мостчета, запазили се от някогашните обитатели на мочурливата местност и причудливите каменни скулптури.

Безспорно най-голям интерес в Национален парк Дартмур предизвиква елегантния "Гидлей Парк", който насърчава обърканите си посетители с пътни табелки, на които пише "Keep Heart", което означава " не се отчайвай". Това се дължи на изключително тесният път, по който трябва да минете. Той е само с едно платно и табелките със сигурност са поставени точно на място, което да показва на гостите, че се движат в правилна посока.

След като успеете да стигнете до тази резиденция в стил "Тюдор" ще разберете, че мъчителното пътуване си е струвало. Тя е построена през 1929 г. и разполага с невероятни градини, пасища и гористи местности, простиращи се на над 180 декара. Обкръжена е от естествената девствена красота на националния парк.

Вътрешния двор на "Гидлей Парк" е на няколко нива и от иначе пълната тишина наоколо, можете да доловите шума от бързеите на река Норт Тийн.

Парк Дартмур

Днес бившата резиденция е превърната в хотел, в който ако можете да си го позволите (не е по джоба на всеки), можете да отседнете. През нощта шумоленето на реката ще ви приспи, а на сутринта ще можете да отидете до красивата река и да се отдадете на риболов. В нея живеят множество пъстърви. Природната среда обаче е само едно от нещата, с които се гордее хотелът. Сред другите е един от най-изисканите ресторанти в тази част на страната. Той предлага на своите гости ненадмината винарска изба, но отново имайте предвид, че ако се налага да питате кое колко струва, това не е мястото за вас.

За двойна стая в хотела, която включва и вечеря, ще трябва да заплатите около 600 долара.

От впечатляващата верига на английските знаменити имения с господарски къщи "Гидлей Парк" е едно от основните места за посещение. Откакто е открит през 1977 г. малко места могат да се конкурират с него по кулинарна изтънченост или природна красота.

Ако решите да посетите Национален парк Дартмур, имайте предвид, че климатът в тази част на Англия е мек и влажен. Най-подходящото време, за да осъществите планираното пътешествие, са месеците май и юни, тъй като по това време в резервата цъфтят рододендроните, азалиите, синчецът и дивите цветя, които превръщат иначе блатистата местност в невероятно красив и пъстър цветен килим.

4.5
Общо 2 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати