Национален парк Гарахонай

02.04.2013
Национален Парк Гарахонай

Национален парк Гарахонай (National Park Garajonay) се намира в центъра на остров Ла Гомера, който е част от Канарски острови в Испания. Известен е с редките си субтропични гори и с над 450-те вида растения, благодарение на които е обявен от ЮНЕСКО за паметник на световното природно наследство. Името му е съчетание от принц Гара и принцеса Хонай.

Канарските острови, които се намират в Атлантически океан и са издадени напред към северозападното африканско крайбрежие са един автономен от политическа и административна гледна точка испански регион. Южното им разположение, морето, както и благоприятният климат превръщат Канарите в атрактивна ваканционна цел за жителите на Централна Европа.

Ла Гомера е малък остров с непокътната растителност. Във вътрешността на страната се намира областта Боско дел Седро. Със стогодишните си дафинови дървета и малката кедрова горичка тя, както и националният парк Гарахонай, попадат под закрилата на ЮНЕСКО. Неповторими са и терасите от южната страна на острова, които в комбинация с банановите плантации му придават своеобразна прелест.

Парк Гарахонай

Остров Ла Гомера разполага с вътрешно летище, но може да се стигне и с ферибот от Тенерифе. Повечето посетители тук идват специално за да се насладят на природните прелести, които предлага парк Гарахонай. Почти всички са чували за особеното климатично явление, при което колкото по-нагоре се изкачваш по терасирания остров, толкова по-голяма мъгла се спуска наоколо. Предполага се обаче че именно заради този климатичен феномен се е образувала гъстата гора, за която се смята че е тук още преди ледниковия период.

Богатството на Гарахонай се крие в уникалната лаврова гора, която е обилно напоявана от множеството потоци и извори. Сред по-редките представители на растителния вид са канарската върба, канарския джел и кедровите дървета. Тук се намират някои от най-редките субтропични гори, които са се простирали из Средиземноморието още преди милиони години.

Гарахонай

Възможностите за почивка са много, както и местата за отсядане. Има най-различни хотели, както и множество бунгала и места за разпъване на палатка. Има много добри къмпинги и в подножието на националния парк Гарахонай.

Островът е с население от едва 22 000 души. От целия архипелаг само той не е вулканичен и със своя парк Гарахонай е притегателна сила за туристите, които идват да разгледат древните гори, съществували тук още от времето на динозаврите. Освен красивата природа и живописните пейзажи, интерес на острова определено прави и местното население. То е много различно от жителите на другите канарски острови, особено по начина, по който си общува.

Хората използват т.нар. силба - изкуство за свирукане с уста, което се изучава даже и в отделен предмет в местните училища. Интересното е че то е характерно не само за културата на съвременните младежи, но се използва и от доста по-възрастни хора. Като посетител на Ла Гомера и на национален парк Гарахонай със сигурност ще останете впечатлени и ще имате желание да ги посетите отново.

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати