Национален парк Севен

01.07.2013
Национален парк Севен, Франция

Национален парк Севен (National park Cevennes) се намира в югоизточния край на Централния френски масив. Разположен е в района на Лангедок-Русийон. Той е обявен за национален парк през 1970 г. и е пример за това как човек и природа могат да вървят ръка за ръка.

Национален парк Севен се характеризира с огромни площи от кестенови и букови гори, разстлани на 58 047 хектара площ, които са приютили в себе си голямо разнообразие от диви животни. Почвата е глинеста, а повечето скали са гранитни. Има множество лозя, тучни ливади и овощни градини, а около тях се вият бистри реки.

Основната забележителност на планините Севен са националният парк, който привлича все повече и повече туристи и планинари. Особеното в района е, че тук човешките дейности като земеделието и отглеждането на овце не само, че не пречат за протичане на естествените природни процеси, но и помагат за опазването на средата.

Това е едно от последните места из целия свят, в което овцете се изкарват на паша, придружени от овчар и овчарско куче, които се движат с тях по високите пасища. Животните се разхождат не само през топлите месеци, но и през зимата. Национален парк Севен е истински пример за хармонията между човека и природата.

Поради тази причина освен за любителски излети и за туризъм, районът се използва и за учебни цели. Често тук идват организирани ученически групи с екскурзовод. Целта е децата да вникнат в красотата на природата и да се научат как да я опазват. Интересното е, че паркът е притегателна сила не само за училища в района Лангедок-Русийон, но и от по-отдалечени места, включително и извън Франция.

Правителството на Франция зорко се грижи хармонията между човека и природата да се запази така непокътната и наскоро управляващите забраниха добива на шистов газ в района. Мотивите са, че това налага използването на сонда, която ще разруши състава на скалните масиви и ще промени състава на въздуха, който дишаме.

Национален парк Севен

Разхождайки се из Национален парк Севен, ще се учудите на множеството растящи тук сладки кестени и черници. Те са насаждани преди много години, когато са се отглеждали за прехраната на копринените буби, развъждали се из тези места.

Ако се разхождате с гид из Национален парк Севен, който ще ви запознае с растящите тук дървета и храсти, със сигурност ще научите и за местната легенда, свързана със Звяра Gevandan. Това е приличащо на вълк животно, което само за няколко години в края на 18 в. успява да убие над 100 човека.

В продължение на 2 века се обсъжда дали наистина е имало такова същество, но остава факта, че броят на жертвите наистина е приблизително толкова и че всички те са убити при доста мистериозни обстоятелства.

Уникалността на Национален парк Севен се крие в необичайният му климат, благодарение на който богатството на растителния и животински свят е изключително. Тук климатичните условия са разнообразни - смесва се океанския, континенталния и средиземноморския климат, които обуславят величественото богатство на природните дадености.

Погледнато в цифри е наистина впечатляващо, че има 2250 различни растителни видове и 2420 животински видове. Само представителите на пернатите са 208 - цифри, с които много малко национални паркове биха се похвалили. Не е учудващо, че само 15 години след откриването на парка, той става защитена зона под егидата на ЮНЕСКО.

4.5
Общо 2 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати