Национален парк Ексмур

13.06.2013
Национален парк Ексмур

Национален парк Ексмур (Exmoor) е разположен на териториите на графство Девън и графство Съмърсет, Югозападна Англия. Той е един от четиринайсетте национални парка във Великобритания и заема площ от 693 кв. км, над 70 % от която са в графство Съмърсет. Паркът е уникален със своето биоразнообразие и с невероятно добре запазената си природа.

Национален парк Ексмур е пример за това как човек и природа могат да съжителстват заедно без да си пречат. За да се запази тази хармония и за да се спре презастрояването на селските райони, през 1965 г. той е обявен за национален парк и като такъв влиза в екологичната мрежа „Натура 2000".

Национален парк Ексмур има необятна и контрастираща природа. Неговата площ е заета от цветни хълмове, шумни поточета, реки и езера и обширни пасища, на които местното население извежда домашния добитък.

Това е едно идилично място, на което човек може да се скрие от шумния и забързан живот в големите градове и да се отдаде на заслужен отдих на чист въздух сред величествената природа.

Паркът е известен с една от най-старите породи коне в света- понитата Ексмур. Тя се е запазила в продължение на векове непроменена и е истинска гордост за местното население. Конните бази предлагат всякакви форми на обучение на конна езда, които са част от атракцията в "Ексмур".

Национален парк Ексмур, Англия

Доскоро жителите на селцата се гордееха и с последния екземпляр на особен вид едър елен, който обаче преди по-малко от година е бил застрелян, без да има възможността да се възпроизведе.

Той е бил на 12 години и е имал рога, които заедно с разклоненията са достигали над 2 метра. Смята се, че именно заради този трофей той е бил застрелян, тъй като еленските рога, особено на такъв екземпляр, се търгуват изключително скъпо.

Особеното на парка, а може би и причината той да е толкова добре управляван е че е ръководен от 22-ма члена на Управителният съвет. Те разполагат и вземат решения за 80% от отпусканите от правителството средство, останалите пари идват от дарения. Немалка част от парка е и частна собственост, за която се грижат отделните собственици на имотите.

Националният парк е пример за балансирането на интересите на местното население и опазване на природните ресурси. Живеещите тук около 10 500 души се занимават главно с животновъдство и растениевъдство.

Тук основна роля за опазването на резервата играе биологичното отглеждане на около 500 000 домашни животни, сред които агнета, овце, прасета и едър рогат добитък. Те се отглеждат във селскостопански ферми, които са разположени в тучните ливади около кокетните селца.

Национален парк Ексмур, Съмърсет

Част от населението е заета и в сферата на туризма, който е поощряван от Управителният съвет на Национален парк Ексмур. Повечето къщи в живописните селца, пръснати из територията на парка се занимават с отдаване под наем на отделни стаи или специално пригодени за тази цел ателиета. Условията за настаняване отговарят на селския туризъм и със своя чар примамват все повече туристи от цял свят.

Национален парк Ексмур предлага множество забавления сред дивата природа, които са разпределени сред пет посетителски центъра. Маркираните маршрути за разходка са безброй.

Има лесни отсечки, които са подходящи за деца и за по-възрастни хора, както и километрични пътища, които съответстват на търсените авантюристични усещания от истинските туристи-планинари.

Можете да наемете маунтинбайк и да се разходите из обширните околности на парка. Ако не сте любител на колоезденето, можете да направите разходката си и на гърба на някое от добре обучените понита.

Ако пък сте любител на водните спортове, можете свободно да ги практикувате в езеро Уимблебол и в река Баркли. Те предлагат на своите посетители голямо разнообразие от спортни начинания- от гребане и уиндсърф до рафтинг по бързеите на реката.

4.8
Общо 4 гласували
5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати