Национален парк Оуланка

13.06.2013
Национален парк Оуланка

Национален парк Оуланка (Oulanka)се намира на територията на Северна Остроботния и Източна Лапландия в Североизточна Финландия. Той заема площ от 290 000 кв. км. и е обявен за национален парк през 1956 г. заедно с още 6 други финландски национални парка.

След много години лутане в туристическия бизнес, финландците се трудят усърдно за да поставят страната си на картата на световните туристически дестинации. Финландците имат силно изразено чувство за национална идентичност и с право се гордеят с красивите си непокътнати пейзажи от гори, езера, брегове и острови.

Чудесните природни места за отдих, преуспяващите национални паркове и отличният обществен транспорт, правят Финландия днес лесна за рекламиране страна. Влаковете са най-удобният вид транспорт за да се обиколи страната въпреки че междуселищните автобуси често са по-бързи при прекосяването й от запад на изток. Пътуването в северната й част обаче изисква повече време и изисква планиране.

Една от най-интересните дестинации в Северна Финландия е национален парк Оуланка. Той предлага едни от най-популярните дълги пешеходни туристически маршрути.

Подходящ е даже и за еднодневни посещения, продължаващи по няколко часа, тъй като има и къси отсечки, които са предвидени за любители от всички възрасти, включително и деца, и възрастни. Колкото и време да прекарате в парка, няма да можете да се наситите на девствената му природа и необятните пейзажи.

В източната си част национален парк Оукланка граничи с Русия. От руска страна красивите пейзажи продължават и затова е изграден "огледален" национален парк, който се казва "Paanajarvi" и е обявен за такъв през 1992 г.

Неописуемо красивите територии на национален парк Оукланка са обитавани първоначално от лапландските саами, после от финските племена и от викингите. Макар всички те да са ловували и да са използвали с пълна сила природните дадености на района, той успява да се съхрани през вековете и днес е една от основните финландски атракции.

Още в края на 19 в. става ясно че земите тук са особено красиви със своята девственост и в началото на 20 в. тук идват учени, финансирани от Карл Фейзъл, производител на шоколад и конфекция, които да изследват обширната местност.

Национален парк Оуланка, Финландия

За съжаление последвалите административни реформи, както и Втората световна война, която донася значителни поражения на страната, забавят планираните процеси. национален парк Оукланка е обявен за национален парк едва през 1956 г., а през 1982 г. и 1989 г. към него са прибавени още територии, смятани за изключителни от учените.

В национален парк Оукланка северната, южната и източната природа живеят в пълна хармония. Пейзажите включват борови гори, речни долини с пясъчни плажове, а на север преобладават обширни блата.

Паркът е световно признат заради своя пешеходен туризъм, (хайкинг) като най-популярният маршрут е пътеката Карункиерос (Karhunkierros). Макар и една от най-дългите тя е съставена от отделни отсечки и може да бъде преодоляна и от обикновени любители на спорта.

Сред основните атракции в националния парк са останалите още от викингите дървени колиби, които са ремонтирани и се отдават свободно сред посетителите. Лапландия е известна туристическа дестинация. Тя е най-голямата и най-слабо заселената провинция на Финландия. Популярна е с това, че тук живеят повече елени отколкото хора, с полярните нощи и с това че тук се намира домът на Дядо Коледа.

В околностите на национален парк Оукланка можете да пробвате традиционната сьомга и еленско месо, а ако идвате зимата, това е времето за ароматните коледни курабийки с канела.

4
Общо 4 гласували
5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати