Национален парк Саут Даунс

25.07.2013
Национален парк Саут Даунс

Национален парк Саут Даунс или Южен Даунс (South Downs) е разположен на територията на Хампшир, Източен Съсекс и Западен Съсекс в Южна Англия. Това е най-младият национален резерват във Великобритания, който е официално открит на 1.04.2011 г. Заема площ от 1625 кв. и се намира в близост до Лондон и Брайтън.

Идеята за създаване на национален парк на територията на днешен Саут Даунс възниква още някъде около 1920 г., но след идването на специална комисия от геолози из тези райони се стига до решението, че макар и уникална като пейзаж и природа, местността вече е прекалено пренаселена.

В годините след Втората световна война Англия отново се сеща за своята уникална природа, съсредоточена в южната й част и се прави проект земята да бъде включена като последна от дванайсетте по първоначални планове национални парка.

Решението за това се взима трудно, тъй като за разлика от останалите резервати на Англия, които се намират из диви и отдалечени терени, земите в Саут Даунс се обработват от векове и се смятат за пренаселени, за да бъдат обявени за резерват.

Днес в Саут Даунс живеят над 108 000 души, а 85% от територията му е обработваема. Въпреки тези факти, тук човешката ръка не е нанесла сериозни щети на природата и все още има запазени диви места и гори, които дават препитание и убежище на редки животински и растителни видове.

Природата в парка е доста разнообразна. Варовиковите долини, песъчливите и глинести хълмисти образувания контрастират на гъстите гори и зелените долини. Целият парк е разделен на две области- източен Хампшър и Съсекс Даунс.

Тук се намира най-дългият пешеходен маршрут сред националните паркове на Великобритания, който да е по цялото протежение на територията на парка. Казва се South Downa Way. Сред по-известните атракции тук са хълмовете Седемте сестри и селото Чоутън, дом на световноизвестната писателка Джейн Остин.

Национален парк Саут Даунс, Англия

Хълмовете Седемте сестри са седем хълма, чиито отвесни страни са сякаш боядисани в бяло. Гледката е уникална и съвсем не изглежда сякаш е дело на самата природа.

Селото Чоутън, което се намира на териториите на национален парк Саут Даунс е притегателен център за много чужденци, дошли да видят къде Джейн Остин е прекарала последните 8 години от живота си. Тук тя е създала Мансфийлд Парк, Ема и Доводите на разума и е редактирала "Разум и чувства" и Абатството Нортангър.

Чотън Котидж, днес наричан Дом на Джейн Остин и превърнат в музей на писателката, е малък и понякога в него се струпват много хора, затова отидете в почивните дни през пролетта или есента. Можете да прескочите и до Бат, който със своите площади и долепени една до друга къщи и полумесеци е най-изумителният град от края на 18 в. и началото на 19 в.

Големи части от него си стоят непокътнати от времето на Джейн Остин. Можете да отидете по стръмните улици в "Ъпър Румс", където навремето известната писателка е танцувала под полилеите в балната зала. Днес в сградата, позната като Асембли Рум, има музей на костюмите и там ще видите облекло от епохата на регентството.

Забележителностите на национален парк Саут Даунс са толова много, че е добре да планирате поне седмица престой в Южна Англия. Почти всички интересни места са съсредоточени тук и може лесно да стигнете до тях с автомобил или обществен транспорт.

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати