Национален парк Вулкан Поас

12.06.2013
Национален парк Вулкан Поас

Национален парк Вулкан Поас се намира в Централна Коста Рика. Той е един от най-посещаваните туристически обекти в страната, тъй като в него е разположен най-мощният гейзер в света.

Коста Рика е известна по цял свят с опасните си пътища, характеризиращи се с много завои. Маршрутът до Национален парк Вулкан Поас с нищо не се отличава от тази характеристика. Дори напротив. Районът е обилен на дъждове през цялата година и е истинско предизвикателство да бъдат поддържани пътищата.

Заради неприятната пътна инфраструктура, жителите на Коста Рика измерват обикновено разстоянието от едно населено място до друго в часове, а не в километри. Спазвайки това правило може да се каже, че Национален парк Вулкан Поас" се намира на около 3 часа път от столицата и на час и половина от Сан Хосе.

Основната атракция в националния парк е вулканът Поас, който през 1910 г. изпуска стълб пара, която се издига на височина от 6.4 км. С това той се превръща в най-мощният гейзер в света.

парк Вулкан Поас

Поас е увенчан с три кратера, два от които са спящи. Единият кратер е оприличаван на мрачен, димящ котел с вряла вода. Това е най-ниският и все още активен кратер, който прилича на пустинен лунен пейзаж. Има диаметър от 1.6 км. и дълбочина от 300 м., което го прави и един от най-големите активни вулкани в света.

В него от разтопената сяра се е образувало уникалното киселинно езеро Поас, известно и като Лагуна Калиенте. Вторият кратер изглежда като тъмно огледало, със студена вода, защото на него се намира езерото Ботос. То има кристално чиста, но много студена вода. Третият кратер е обрасъл с пищна растителност, която почти винаги е скрита под гъстите облаци.

Колкото и невероятно да звучи, идеята за създаване на Национален парк Вулкан Поас хрумва на студента Марио Боза. През 60-те години на миналия век той бил на посещение в националния парк на Опушените планини в Тенеси, САЩ, и останал силно впечатлен най-вече от съхранената природна красота на парка и не на последно място от начина му на уреждане.

Връщайки се в Коста Рика, Боза завършва своето обучение и за тема на дипломната си работа избира създаването на национален парк около вулкан Поас. Естествено успява да защити своята теза и след доста години и някои изменения идеите на обикновения студент се превръщат във факт.

Вулкан Поас

Национален парк Вулкан Поас разполага с всички необходими съоръжения, за да прекарате един незабравим ден тук. Има изграден модерен център, който е достъпен дори и за инвалиди. Парка предлага на вниманието на своите гости и малък, но запомнящ се музей, в който можете да научите за деотермалните и екологичните атракции в района. До дъното на кратера можете да стигнете само за петнайсет минути.

В района на парка има изградено и кафене, което предлага най-различни топли напитки, както и сандвичи и всякакви други неща за похапване.

Национален парк Вулкан Поас заема площ от 5600 хектара. Ако го сравняваме с националният парк на опушените планини, той заема само колкото една двайста част от него, но в никакъв случай не е по-малко интересен. Най-високата точка в парка, която е разположена в близост до езеро Ботос, е 2708 м.

Освен с вулкана Поас, националният парк може да се похвали и с голямото разнообразие на своите пернати обитатели. Тук са класифицирани 79 вида птици, сред които колибрита, разкошните птици кетцал и красивите червеношийки.

Растителният свят също е впечатляващ. Освен разпрострелите се навсякъде мъхове и лишеи, за които това влажно място е истинско райско кътче, тук виреят и много и с най-различни цветове орхидеи.

Управителите на национален парк Вулкан Поас съветват гостите си да избират ранните сутрешни часове за посещения, тъй като по обед обикновено се спускат облаци и не можете да се насладите на невероятната гледка. Най-добрите месеци за тази дестинация са от януари до април.

3.8
Общо 4 гласували
5 0
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати