Национален парк Тингветлир

21.05.2013
Национален парк Тингветлир

Национален Парк Тингветлир се намира в Югозападна Исландия и е първият национален парк в страната. В него се намира точката, в която се срещат тектоничните плочи на Европа и Америка, които всяка година се раздалечават една от друга с по един сантиметър. Тук се е намирал и първият запазил се до днес парламент, който заедно със заобикалящия го район, е обявен за национален парк и е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Историята на Исландия е относително нова. Държавата е заселена едва през 9 в. През 930 г. в областта Тингветлир се събира парламента, наречен Алтингтън. Това е ървият запазил се парламент, който освен това е и с най-дългогодишна история. През 1262 г. Исландия попада под властта на Норвегия, а през 1380 г става част от Дания. Това продължава над 5 в., докато през 1944 г. се обособява самостоятелната държава-република Исландия.

Името Тингветлир в превод означава полета на Тинга, а Тинг е народното събрание на дадена област. Тук всяка година през лятото се събира исландският парламент Атлингът, за да решава въпросите, свързани с настоящето и бъдещето на държавата. Хората се разполагат в красивата местност, известна като Парламентарната поляна.

Ораторите са се изправяли на скалата Льогберг – Скалата на законите. За представителите на парламента са изградени торфени колиби, чиито останки личат и до днес. Там те са оставали за няколко нощувки, докато Атлингът бъде закрит. Много от депутатите са използвали и палатки, които са носели със себе си.

В деня на откриване на парламента на Парламентарната поляна в Тингветлир, освен депутати, са се събирали и огромни групи от хора- от най-богатите до най-бедните. Те са създавали празнична атмосфера, тъй като се смята за истински национален празник събирането на толкова мъдри мъже на едно място.

В първият запазил се до наши дни парламент са представени 36 общини, за които са отговаряли старейшини, които имали правото за гласуват. 35 г. след създаването на парламента Исландия се разделя на 4 провинции, които са представлявани от 39 представителя. По-късно те стават 49, а накрая общият брой на представителите възлиза на 147 души.

Национален парк Тингветлир, Исландия

Парламентът има право на съдебна власт и създава закони за всяка от четирите провинции. Върховният съд е създаден през 1004 г. Въпреки създаването на единен национален парламент, местното самоуправление на четирите провинция разполага и със своя автономност. Закони се създават още в началото на съществуване на исландския парламент, но са представени в писмена форма едва през 1117 г.

Според легендите именно Атлингът, който съществува чак до 1789 г., е осъдил Ерик Червенокосия на тригодишно изгнание. След като нямал право да се върне в Норвегия, той поел на запад и основал първите заселени места в Гренландия.

Разбира се, освен с първия запазен до днес парламент, национален парк Тингветлир се гордее и със своята неповторима природна красота. Тук се намира най-голямото езеро в Исландия, наречено Тингватлаватн.

То е любимо място за отдих и за разходки из природата на местното население. Смята се, че бележитият автор на фентъзи-романи Дж. Р. Р. Толкин се е вдъхновил от тази исландска местност и нейното езеро като е създал град Мория и огледалното езеро Хелед-Зарам.

Ако планирате пътешествие до Исландия, не се колебайте да посетите и национален парк Тингветлир, в който през 1974 г. в честване на 1100 години от създаването на Исландия се е събрала една пета от цялото население на страната.

3.5
Общо 2 гласували
5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати