Национален парк Гьореме

14.06.2013
Национален парк Гьореме

Ако не сте чували за Национален парк Гьореме (Goreme) вероятно веднага ще се сетите, че той се намира в Турция и ще си помислите, че става въпрос за обширните турски добре поддържани градини.

Това обаче съвсем не е така. Национален парк Гьореме прилича по скоро на лунен пейзаж, оформен от процесите на ерозия. В цялата долина Гьореме са пръснати множество скали с най-различни причудливи форми, в които някога са живели хора, ползващи ги като свои домове. Има изградени най-различни църкви и училища, както и цели подземни градове.

Цялата тази площ, която свидетелства за традиционен живот, датиращ от 4 в. е включен в пределите на Национален парк Гьореме, а той самият, както и цялата околност, е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Днес цялата тази приказна картина е посещавана от милиони туристи от цял свят. Смята се, че някога само църквите в околността са били 365, за да има по една за всеки един ден. Днес са останали само 30, които са действащи, като някои от тях са обитавани от диви животни, други са още обитавани или са превърнати в необичайни хотели.

Останалите са отворени за посетители, които могат да вникнат в един необичаен древен свят, който успява да просъществува в години на гонения. В скалните образувания в долината Гьореме християните успява да намерят спасение и оцеляват с векове.

В музеят на открито в Национален парк Гьореме е позволено да се снима и входът е около 15 турски лири. Освен жилищните части, които са снабдени със всичко необходимо-легла, маси, столове и т. н., най-голям интерес представляват църквите и параклисите заради богатите си декорации. Ето някои от по-забележителните:

-Църквата със сандалите (Carikli Kilise), която датира от 11-12 век. кръстена е така, защото на входа й има два отпечатъка, приличащи на човешки обувки. Тя е на два етажа.

Национален парк Гьореме, Турция

На първия има стенопис на Тайната вечеря, а на вторият има изображения на сцени от живота на Исус. По-голяма част от тях са посветени на Страданията Христови. Има изображения и на Матей, Лука, Марко и Йоан Кръстител, както и на Целувката на Юда.

- Мъжкият и девическият манастир, които се намират в началото на културната разходка, богато изрисувани с геометрични форми, направени директно върху скалата. Останалите картини изобразяват Света дева Мария и Исус, има и изображения на Св. Димитър. и Св. Георги

- Змийската църква, известна и като Църквата на Св. Онуфрий, която се състои от две камери, във втората от които са гробовете. В нея има интресни фрески, датиращи от 11 в.

- Църквата с ябълката, датираща от края на 11 в. или началото на 12 в. по размери тя е една от най-малките и има формата на гръцки кръст. Предполага се, че някога тук е имало ябълкова градина и затова църквата носи това име.

Според други то й е дадено заради сферата в ръката на Архангел Михаил, нарисувана на купола, която доста напомня ябълка. Оригиналният вход на църквата е разрушен и се влиза чрез допълнително прокопан тунел. Тя е богато изрисувана, като са представени петнадесет сцени от живота на Исус, сцени от живота на други светци, епископи и мъченици

- Параклисът на света Екатерина, който датира от 11 в. Има формата на кръст и в нея са разположени няколко гробни ниши. Изображенията в нея са на Св. Екатерина и на други светци.

- Църквата с катарамата, която се състои от няколко части, най-старата от които е от 10 в. Това я прави най-старата църква в комплекса. Тя е много богато изрисувана, със сцени от от живота на Исус Христос и други библейски моменти.

Освен Национален парк Гьореме, можете да посетите и останалите части на Кападокия, известна със своите великолепни килими, червени грънчарски изделия и ароматното си червено вино.

В района има запазили се още множество църкви, голяма част от които под земята. Те са пример за изобретателността и последователността на християнските жители, които заради гоненията са изпълнявали богослуженията си под земята.

3
Общо 3 гласували
5 0
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати