Зоологическата градина в Берлин

24.07.2013
Зоологическата градина в Берлин

В Берлин се намира най-старата Зоологическа градина в Германия (Zoo Berlin), която освен това е и една от най-големите и известните зоологически градини по света. Тя е подарена на държавата от крал Фридрих Вилхелм Четвърти, който бил голям почитател на животните. За първи път отваря врати за посетители през 1844 г., което я прави на почти 160 години.

Всяка година тя е посещавана от около 3 000 000 души, сред които влизат хора от всички възрасти. Този забележителен парк е сред най-големите атракции в германската столица, тъй като разнообразието от видове и добрите условия, при които живеят, са причина за истинско възхищение.

Берлинската зоологическа градина е направена по проект на Петър Лен, но идеята за създаването й за пръв път хрумва на Александър фон Хумболт, световноизвестен изследовател и пътешественик, брат на Вилхелм фон Хумболт. Той, заедно с Хайрих Лихтенщайн, африкански зоолог, роден в Германия, разработват своя план и го представят на Фридрих Вилхелм Четвърти, който финансира проекта и така в Берлин се появява един от най-популярните зоологически паркове в света.

Днес Зоологическата градина в Берлин, която се простира на 34 хектара, разполага с около 19 500 животни от 1474 вида. Тази забележителна колекция се увеличава и разнообразява с всяка изминала година. Тук се намира и най-известната полярна мечка в света Кнут. Тя е родена в зоопарка, но майка й се отказва да се грижи за нея. Благодарение на грижата на зоолозите, мечето успява да оцелее и съдбата му се следи по всички медии.

Неговият лик започва да се появява на картички, книги, DVD–та и по телевизията. Зоологическата градина започва да получава множество дарения, а самото мече е затрупано от най-разнообразни играчки. В резултат на медийната изява на мечето Кнут Зоологическата градина в Берлин увеличава многократно приходите си през 2007 г., благодарение на нарасналия брой посетители.

Зоологическата градина в Берлин - Аквариум

Зоологическата градина разполага и с огромен аквариум и терариум, пълен с всякакви влечуги. Аквариумът е изграден през 1913 г. и разполага с почти 7000 риби от 573 вида. Почитателите на влечугите пък могат да разгледат над 350 змии и гущери от 69 различни вида.

Най-впечатляващото нещо в градината е начинът, по който се отглеждат животните. Много малка част от тях са затворени в клетки и това важи само за тези животни, които са опасни за хората. Повечето живеят свободно, като организаторите на зоологическата градина са се постарали да им осигурят максимално близки до естествената им среда условия. Част от приходите на зоопарка отиват за съвместни програми с някои университети, както и за опазване на застрашените животни по света.

Зоологическата градина в Берлин ще намерите в югозападната част на Тиргартен, на ул. Харденбергплатц 8. Тя работи всеки ден от 9 до 18 ч. и предлага различни варианти за посещение. Ако искате освен зоологическата градина да разгледате и аквариума ще трябва да заплатите 20 евро за възрастни и 10 евро за деца. Можете да посетите и само аквариума срещу 13 евро за възрастни и 6.50 евро за деца. Макар и да Ви се струва доста скъпо, можете да бъдете сигурни, че няма да съжалявате.

3.5
Общо гласували: 4
5 1
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати