Ботаническа градина в Дюселдорф

17.07.2013

Ботаническата градина в Дюселдорф, собственост на университет Хайнрих Хайне и на Института по ботаника, се намира в южната част на града по протежение на река Рейн. Тази невероятно красива градина е известна като Ботанишер Гарден дер Найнрих Хайне Университет или просто като Ботанишер Гартен дер Университет Дюселдорф. Тя е сред основните и най-често посещаваните атракции на града, тъй като разполага с богато разнообразие от различни видове, които са подредени по уникален начин.

Историята на Ботаническата градина на Дюселдорф започва през 1974 г., когато е основана, но окончателния си вид получава през 1979 г. Оттогава до днес тя непрекъснато се обогатява и вече разполага с над 6000 вида различни растения. По-голяма част от тях са видове, виреещи на умерения климат, характерен за Германия. Нейното голямо разнообразие от дървета, цветя и храсти привлича всяка година все повече и повече посетители.

Ботаническа градина в Дюселдорф

Освен за туристическа атракция Ботаническата градина служи и за проучвателни цели, тъй като е част от университета Хайрнрих Хайне. Изследват се предимно целебните свойства на растенията и често тук се провеждат различни мероприятия, посветени на каузата на образованието и науката.

Ботаническата градина е разположена в няколко сгради, като основната е кръстена Катедралата. Тя е открита през 1976 г. и побира над 1000 кв. м. растителност. Тук се намира студената оранжерия, която през зимата поддържа температура от 10-12 градуса по Целзий. В нея можете да разгледате предимно растения, виреещи в райони с топли и сухи лета и обилна на дъждове зима. Има много представители от Канарските острови и Средиземно море, но също така и от Южна Африка, Чили, Австралия, Нова Зеландия и Азия.

В централната част на Ботаническата градина в Дюселдорф е издигнат висок купол, под който се отглеждат растения от всички краища на света. На площ от седем хектара са настанени около 400 вида растения, които поразяват посетителите със своята красота.

Тук се намира и една особена атракция - огромна ливада, която е обрасла с диви цветя. Сред тях има и някои застрашени от изчезване видове, както е обозначено на окачените табели, от които можете да научите кое цвете какво е, къде вирее и как се отглежда.

Най-новата и съвременна част на Ботаническата градина е добавена през 2008 г. Тя е кръстена Дом на Южна Африка и в нея се виждат донесени от далечните краища на Африка растителни видове. Въпреки че заема площ от само 330 м. тази оранжерия е особено интересна, защото е подредена по такъв начин, че сякаш наистина сте попаднали в Африка.

Можете да си отделите цял един ден за Ботаническата градина в Дюселдорф, ако искате на спокойствие да разгледате всичко. Районът и е напълно обезопасен и е подходяща и за хора с увреждания.

Тъй като растенията виреят в сходна на родния им край обстановка, тук ще можете да видите и много животински видове, като жаби, патици и гущери. Можете да посетите Ботаническата градина по всяко време на годината, но през пролетта езерото, намиращо се тук, е особено красиво и живописно.

4.5
Общо 2 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати