Ботаническа градина в Пиза

04.06.2013

Освен с наклонената си кула град Пиза е известен и с ботаническата си градина, която е най-старата градина, свързана с университет в Европа. Заради богатото си разнообразие на растителни видове, както и заради прекрасно оформеният дизайнерски парк, тя е сред предпочитаните туристически забележителности в града.

Ботаническата градина в Пиза е основана през 1544 г. от известния лекар и ботаник, родом от Пиза, Лука Джини, по нареждане на херцог Козимо Първи ди Медичи. През годините тя доста е променила вида си от първоначалното й създаване. Останали е запазен само старият институт, шест от осемте й фонтана и украсената с черупки от миди фасада и порти.

Ботаническа градина в Пиза

Първоначално Ботаническата градина в Пиза се е намирала на брега на реката, в близост до корабостроителницата, но мястото се оказва неподходящо и през 1591 г. е преместена на сегашното си място.

Още в момента на създаването си в Ботаническата градина в Пиза започват да се провеждат курсове по ботаника, различни научни изследвания, практики по биология, генетика, екология. Растенията се използва предимно за научни цели и се отглеждат много билки, които имат голям принос за развиването на фармацията, ветеринарната медицина и агрономството.

Една от предпочитаните части в ботаническата градина е Орто дел Кедро, в която се намира магнолиево дърво на преклонната възраст от над 220 години, ренесансов фонтан и Гинко Билоба, засадена през 1787 г. от префекта Джорджо Санти. Тази част на парка е предназначена за най-старите растения.

В частта, известна като Орто дел Мирто, се отглеждат най-различни билки, които наброяват около 140 вида. Всички те се прилагат официално във фармацията и служат за научни цели. Има и множество водни растения, които в миналото са били характерни за района на Тоскана, но вече са сред застрашените видове.

Можете да видите жълта водна линия, която вече е на изчезване заради замърсяването на водите в района. Също така тук се отглеждат и много екзотични водни растения, които са внесени от чужбина, но виреят на местния климат. Чудесен пример за това е водната лилия Виктория.

Голямо е е разнообразието на суколентни растения в Ботаническата градина в Пиза, които освен известни видове като алое и агаве, което се използва за направата на текила, включват и по-редки видове и застрашени от изчезване видове.

В Ботаническата градина в Пиза можете да видите и много растения, използвани в хранителната промишленост. Има различни видове плодове и зеленчуци, подправки, като черен пипер, кафе и тамаринд.

Има и специална част от растения, които са събрани и отглеждани чрез съвместното споразумение с природния парк на Апуанските Алпи, както и множество растения, отглеждани още в древен Египет и използвани за лечебни, козметични и промишлени цели.

Градината е прекрасно и спокойно място за разходки, в което няма да усетите оживлението, царящо на близко намиращият се площад Пиаца дей Мираколи. Усеща се само шумоленето на вятъра, чуруликането на птичките и уханието на различните цветя. Над палмовите дървета можете да зърнете и наклонената кула в Пиза.

Можете да посетите ботаническата градина в Пиза по всяко време на годината, но ако искате да видите всички растения е най-добре да го направите когато температурите не са толкова ниски.

Въпреки че преди малко повече от 10 години тя е могла да бъде посещавана безплатно, днес за нея се заплаща символичната такса от 2, 50 евро. Работи всеки ден без неделя от 8. 30 до 17. 30, а в събота от 8. 30 до 13. 00 ч.

4.3
Общо 4 гласували
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати