Национален парк Килиманджаро

26.08.2013
Национален парк Килиманджаро

Национален парк Килиманджаро се намира до Моши, Танзания. Той заема площ от 753 кв. км. на височина над 2700 м. и е предпочитано място не само за обикновените туристи, но и за много алпинисти. Всеки знае, че планината Килиманджаро е най-високата планина в Африка, но за съжаление не са толкова много туристите, които си позволяват да посетят парка. В него се намира най-високият връх на планината, известен като Ухуру. През 1987 г. заради своята значимост национален парк Килиманджаро е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Историята на района, който днес е обявен за национален парк, започва още в началото на миналия век, когато немското колониално правителство го обявява за ловен резерват. През 1921 г. се превръща в природен резерват, а през 1973. вече официално е обявен за национален парк.

В него има шест основни пътеки и многобройните им варианти, както и три щурмови маршрута. Най-популярен е пътят Марангу, познат и като маршрута "Кока кола". По него можете да изкачите връх Ухуру, който има височина от 5895 м. и е най-високият връх в Африка. Той е отдавна изгаснал вулкан, чийто кратер има ширина 2.5 км. в диаметър и дълбочина от 180 м.

В него допълнително се е образувал малък вулканичен конус с ширина 800 м. и височина 580 м., който е изригвал по-късно, след застиването на основния кратер. Изкачването на Ухуру естествено не е за всеки, но гледката, която ще се открие пред погледа Ви е несравнима.

Връх Ухуру обикновено е забулен от сива облачна пелена и пълзящи по склоновете му мъгли. Когато пелената му се пробие ще видите проблясващите сребърнобели ледници. Туземците, които населявали териториите на парка, смятали че цялата планина е покрита със сребро.

Според легенда един от местните вождове поискал от народа си да му донесе много сребро от Килиманджаро. Изпратените хора успели да достигнат до сребристите на цвят върхове, но когато се връщали обратно "среброто" се стопило в ръцете им.

Килиманджаро

Маршрута Марангу в национален парк Килиманджаро е предпочитан, тъй като в сравнение с останалите пътеки той е най-бързия и може би най-лесният. По него се изкачва и слиза по една и съща пътека, от която ще се открият несравними пейзажи. Този маршрут е подходящ както за по-неопитни авантюристи, така и за хора, чиято цел е просто да изкачат върха.

Природата в национален парк Килиманджаро се характеризира с гори, които се състоят от дървета, характерни с тези, които виреят в умерените ширини. Те са дебели, покрити са с мъх и рядко надхвърлят 280 м. височина. В пояса на височина над 2800 м. се срещат обширни ливади и ниски храсти. С изкачването още по-нависоко в планината растителността става все по-бедна, а над 4500 м. до границата на вечния сняг се простират голи полета с еднообразен вид.

Понастоящем оценката на ЮНЕСКО е че национален парк Килиманджаро е управляван много компетентно от KINAPA, Органите на Национален парк Килиманджаро. Седалището на организацията се намира в Марангу Гейт, откъдето започва и завършва маршрут Марангу. Тя няма на разположение собствени алпинисти, които да следят за нередности в парка, но често наема такива и се предприемат внезапни проверки.

Можете да посетите национален парк Калиманджаро по всяко време на годината, но имайте предвид, че по време на пиковия сезон хижите и пътеките са преизпълнени с катерачи.

3.3
Общо гласували: 4
5 1
4 1
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати